Padieboeren accepteren prijs van SRD 650 per baal niet
01 Sep, 04:47
foto


13 boerencoöperaties in Nickerie zeggen in een verklaring geschokt te zijn met de aangeboden prijs voor een baal natte padie tussen de SRD 600 en SRD 650. Dit, ondanks het feit dat het afgelopen seizoen werd afgesloten met een prijs van SRD 870 per baal, de intussen gestegen koersen voor de US-dollar en de exportbeperkingen door buitenlandse rijstmogendheden, zoals India, die de prijs van rijst op de wereldmarkt juist omhoog stuwen. 

De FAO All Rice Price Index is in de maand juli gestegen naar 129.7, de hoogste in de afgelopen 12 jaren. "Dus bij ons kan het er niet in dat opkopers nu een prijs van omgerekend onder de US$ 20 bieden. Onze collega rijstboeren in Guyana ontvangen momenteel uitgerekend SRD 900 voor een baal natte padie van 79 kg. Ook gezien het feit dat de prijzen van consumptierijst op de lokale markt blijven stijgen en nu het niveau van het dubbele van de exportprijs hebben bereikt."

Deze houding van de opkopers in Nickerie ervaren de padieboeren als een van de zovele pogingen om deze groep producenten verder uit te buiten. Vanwege gebrek aan goedkoop kapitaal zijn vele boeren vaak genoeg gedwongen om voor financiering aan te kloppen bij deze zelfde opkopers/verwerkers, die hen met de aangeboden opkoopprijs verder de afgrond in duwen. 

"Met de opkoopprijs die nu geboden wordt, komen wij niet eens uit de totale productiekosten die tussen SRD 45.000 en SRD 50.000 per ha liggen. Dit in een periode waar boeren nog worstelen met een structureel watergebrek en het ontbreken van goed zaaizaad waardoor ook onze opbrengsten niet optimaal zijn. Wij vragen daarom dat binnen het rijstplatform er op zo een kort mogelijke termijn over deze zaak overleg wordt gepleegd om te komen tot een eerlijke en aanvaardbare opkoopprijs voor een zak padie", stellen de boeren.
Het moet voor de opkopers duidelijk zijn dat de boeren als producenten van het hoofdvoedsel, maar ook als producent van de basisgrondstof van het exportproduct, een ander tijdperk zijn ingegaan. Eén waarbij middels bundeling gezamenlijk en eenduidig zal worden opgekomen voor het belang van de verbouwers. Zij laten zich goed informeren over de internationale ontwikkelingen rond de rijstprijzen. 

"Het gaat om een tijdperk waarbij er aan onze kant genoeg deskundigheid aanwezig is om middels goed gefundeerde argumentatie en een nauwkeurige prijscalculatie met u in overleg te kunnen gaan. Wij willen u daarom oproepen om met inachtneming van de huidige recordprijzen van rijst op de wereldmarkt, te komen tot een eerlijke en aanvaardbare prijscalculatie die voor u als exporteur, maar ook ons als producent genoeg positieve toekomstperspectieven biedt", stellen de padieboeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May