Leiderschapssymposium NL zet aanpak bedreigingen centraal
30 Aug, 22:32
foto
Het leiderschapssymposium van het Nationaal Leger. V.l.n.r.: bevelhebber Werner Kioe A Sen, president Chan Santokhi en minister Krishna Mathoera. (Foto's: Kabinet van de President)


Suriname kampt niet alleen met een klimaatdreiging, maar met een maritieme dreiging door de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas. Daarnaast zijn er ook economische, veiligheids- en gezondheidsdreigingen. President Chan Santokhi bracht dit dinsdag naar voren bij de afsluiting van het leiderschapssymposium voor officieren van het Nationaal Leger (NL) in de Congreshal.

Santokhi gaf aan dat mensenhandel, mensensmokkel en grensoverschrijdende criminaliteit eveneens om een goed antwoord vanuit de veiligheidsdiensten vragen. Het defensieapparaat heeft volgens Santokhi met dit symposium een aanzet gegeven om al de internationale en mondiale vraagstukken goed te analyseren, bestuderen en oplossingen aan te dragen.

Santokhi zegt te rekenen op de bijdrage van het leger, vooral in de tweede helft van de regeertermijn waarbij er resultaten neergezet moeten worden. Veel van de activiteiten die de regering daarbij wenst uit te voeren, hebben betrekking op het ministerie van Defensie en het Nationaal Leger. 

Bevelhebber Werner Kioe A Sen zegt dat de officieren paraat en reactief moeten kunnen optreden in geval van een ramp of dreiging. Het symposium was ook bedoeld om de inzichten te versterken over de nieuwe ontwikkelingen in de wereld, maar ook om de officieren een platform te bieden waar zij meedenken en discussiëren over verschillende vraagstukken en oplossingen helpen aandragen. 

Minister Krishna Mathoera benadrukt dat het leiderschap van de officieren van cruciaal belang is voor de transformatie van het Nationaal Leger. “Sterke leiders zijn nodig om die transitie te maken naar ontwikkeling. Daar bent u cruciaal in, als u geen ownership en verantwoordelijkheid neemt, gaat het niet lukken. Als we gaan wachten totdat zaken naar ons toe komen, dan zijn we wellicht laat”, aldus Mathoera. 

Het NL is van plan het symposium jaarlijks te organiseren. Voormalig Telesur-directeur Dirk Currie ging dinsdag als een van de inleiders in op strategisch leiderschap, terwijl professor Jack Menke de geopolitieke veranderingen in de Amazoneregio en de uitdagingen voor Suriname belichtte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May