Florida zet zich schrap voor aankomst orkaan Idalia
29 Aug, 10:42
foto
Tropische storm Idalia baant zich een weg naar de westkust van Cuba en Florida in een samengesteld beeld van de weersatelliet GOES-East van de National Oceanic and Atmospheric Administration. (Foto via Reuters)


Tropische storm Idalia is nu officieel een orkaan en nadert de Golfkust van Florida. Idalia is eerder langs Cuba getrokken. In Florida hebben ambtenaren opgedragen tot evacuaties. De bewoners zijn op het hart gedrukt zich schrap te zetten voor een mogelijke grote storm van categorie 3 die woensdag aan land zou komen.

Verwacht wordt dat Idalia woensdagochtend de status van grote orkaan zal bereiken - met aanhoudende windsnelheden van minstens 179 km per uur - voordat het later op de dag aan land zou komen, zegt het in Miami gevestigde National Hurricane Center (NHC).

Uit de laatste spoorprojecties van het NHC bleek dat het centrum van Idalia waarschijnlijk de kustlijn van Florida ergens in de Big Bend-regio zou oversteken, waar de noordelijke panhandle van de staat rond buigt naar de Golfkant van het schiereiland Florida.

De orkaan werd steeds krachtiger en de onzekerheid over zijn koers terwijl hij noordwaarts over de warme wateren van de Golf van Mexico draaide, zorgde ervoor dat ongeveer 14 miljoen inwoners van Florida werden gewaarschuwd voor orkaan- en tropische stormen.

De autoriteiten zeggen dat Idalia's grootste bedreiging voor het menselijk leven voortkomt uit de stijgende muren van zeewater die door harde wind landinwaarts worden gedreven, waardoor laaggelegen kustgebieden onder water komen te staan.

Er werden stormvloedwaarschuwingen geplaatst voor honderden kilometers kustlijn, van het Sarasota-gebied in het noorden via Tampa tot aan de sportvishaven Indian Pass aan de westkant van de Apalachicola-baai.

"Maak je hiervoor klaar", zei de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, maandag tijdens een nieuwsbriefing.

Verwacht wordt dat Idalia een kracht van categorie 3 zal bereiken – geclassificeerd als een grote orkaan – op de vijfstaps-windschaal van Saffir-Simpson tegen de tijd dat het woensdag aan land komt in Florida, aldus het NHC.

Het zou de vierde grote orkaan zijn die Florida de afgelopen zeven jaar treft, na Irma in 2017, Michael in 2018 en Ian, die in september vorig jaar een piek bereikte van categorie 5.

Het NHC zei dat Idalia ongeveer 135 kilometer van de westpunt van Cuba af raasde terwijl het naar het noorden kroop, met maximale aanhoudende windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Cuba overspoeld
Cubanen haastten zich om kuststeden te evacueren, huizen plat te leggen en vissersboten veilig te stellen, terwijl Idalia maandag urenlang bleef hangen aan de westkant van het Caribische eiland.

Halverwege de middag had bruin water het kleine vissersdorpje Guan, een uur rijden ten zuiden van Havana, overspoeld.

Tientallen jaren oude bussen zonder vloerplanken en ramen brachten vrouwen en kinderen naar hoger gelegen gebieden terwijl de wind gierde, de tinnen daken rammelden en de vissersboten die in de mangroven lagen, geselden.

"We hebben al twee dagen regen gehad", zei Yadira Alvarez (34), terwijl ze zich met haar vijf kinderen klaarmaakte voor de evacuatie. "We proberen ons voor te bereiden, maar wat we ook doen, alles zal doorweekt zijn." Het regenwater was in haar huis al tot bijna kniehoogte gestegen, zei ze.

Verder naar het westen beukten intensere winden, dichter bij het centrum van de storm, door de tabaksrijke provincie Pinar del Rio, de thuisbasis van de grondstof voor enkele van 's werelds beste Cubaanse sigaren.

De autoriteiten hadden tienduizenden mensen uit die provincie en het naburige Artemisa geëvacueerd, terwijl hevige regenbuien de Cubaanse hoofdstad Havana overspoelden.

Naar hoger gelegen gebieden

De evacuatie van barrière-eilanden en andere laaggelegen gebieden aan de Golfkust van Florida begon maandag.

Shannon Hartsfield, die een vissersboot exploiteert in de baai van Apalachicola langs de panhandle van de staat, gaf gehoor aan de waarschuwingen, ook al woont hij ten westen van de plek waar aanlanding werd verwacht.

Hartsfield en vele collega-vissers hadden de meeste van hun boten uit de baai gehaald en naar hoger gelegen gebied verplaatst, zei hij. Anderen die geen tijd meer hadden en hun krabbenvallen achterlieten, moeten nu wachten om hun verliezen na de storm in te schatten.

Van dinsdag tot en met donderdag zouden de Golfkust van Florida, samen met het zuidoosten van Georgia en de oostelijke delen van Noord- en Zuid-Carolina, te maken krijgen met stortregens met 10 tot 20 cm neerslag die verspreide overstromingen zouden kunnen veroorzaken, naast getijdenoverstromingen als gevolg van stormvloeden, waarschuwde het orkaancentrum.

Schooldistricten in de hele regio hebben vanaf maandagmiddag de lessen geannuleerd. Tampa International Airport was van plan de commerciële activiteiten vanaf dinsdagmiddag op te schorten.

DeSantis riep de noodtoestand uit voor 46 provincies in Florida. Ongeveer 5.500 troepen van de Nationale Garde werden gemobiliseerd en duizenden elektriciteitsarbeiders stonden klaar om de stroom snel te helpen herstellen nadat de orkaan voorbij was.

Ver ten oosten van Idalia slingerde orkaan Franklin, de eerste grote orkaan van het seizoen, over de Atlantische Oceaan en zou naar verwachting de komende twee dagen naar het noordoosten draaien. De categorie 4-storm dreigde de hele week zware deining naar Bermuda en de Amerikaanse oostkust te brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May