Tropische storm Idalia zal Florida als orkaan treffen
27 Aug, 18:45
foto
Het pad dat storm/orkaan Idalia naar verwachting deze week zal volgen. (Beeld: Reuters)


De tropische storm Idalia heeft zich gevormd in het Caribisch gebied en zou zich kunnen ontwikkelen tot een orkaan, die later deze week harde wind en stormvloeden naar Cuba en Florida zou brengen.

De storm heeft windsnelheden van 65 km per uur aangehouden en zou een sterkte van Categorie 1 kunnen bereiken met windsnelheden van 144 km per uur wanneer wordt verwacht dat hij woensdag in Florida aan land zal komen, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zondag.

De storm bevindt zich momenteel nabij het Yucatan-kanaal, ongeveer 130 km oost-noordoosten van Cozumel, Mexico.

Idalia zou al dinsdag levensbedreigende stormvloeden en overstromingen kunnen veroorzaken als gevolg van zware regenval langs delen van de westkust van Florida en de Panhandle, aldus de in Miami gevestigde weersvoorspeller.

Gouverneur Ron DeSantis heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen voor 33 provincies in Florida. "Inwoners van Florida moeten een plan hebben en een voorraadpakket", schreef DeSantis op sociale media.

Duke Energy houdt de nadering van Idalia nauwlettend in de gaten en bereidt bemanningen en apparatuur voor om te reageren als klanten stroom verliezen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May