Modi voorstander volledig G20-lidmaatschap voor Afrikaanse Unie
27 Aug, 14:40
foto
De Indiase premier spreekt tijdens een speciale sessie van de Business 20 Summit, voorafgaand aan de G20-top die in september in New Delhi wordt gehouden. (Foto: AP)


De Indiase premier Narendra Modi heeft voorgesteld om de Afrikaanse Unie (AU) volwaardig lid te maken van de Groep van 20, terwijl hij zijn land ook voorstelt als de oplossing voor de problemen in de toeleveringsketen voorafgaand aan de top van het blok in New Delhi volgende maand.

"We hebben een visie op inclusiviteit en met die visie hebben we de Afrikaanse Unie uitgenodigd om permanente leden van de G20 te worden", zei Modi zondag toen hij de Business 20 Summit in New Delhi toesprak, dagen vóór de G20-top van 9-10 september.

De grote economieën van de G20 bestaan uit 19 landen en de Europese Unie (EU), die ongeveer 85 procent van het mondiale bruto binnenlands product (bbp) en tweederde van de wereldbevolking vertegenwoordigen – maar Zuid-Afrika is het enige lid van het continent.

In december zei de Amerikaanse president Joe Biden dat hij wilde dat de AU "als permanent lid lid zou worden van de G20", eraan toevoegend dat het "lang op zich liet wachten, maar het gaat komen".

Zondag riep New Delhi ook op om het pan-Afrikaanse blok erbij te betrekken, dat vorig jaar samen een bruto binnenlands product van 3 biljoen dollar had.

Als gastheer van de G20 dit jaar heeft New Delhi moeite gehad om de meningsverschillen tussen zijn leden te overbruggen, vooral over de kwestie van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. India heeft geweigerd zich aan te sluiten bij het Westerse beleid om Moskou te isoleren en is in plaats daarvan de grootste afnemer van Russische ruwe olie geworden. Tijdens hun vorige bijeenkomsten zijn de afgevaardigden van de G20 er niet in geslaagd één enkel communiqué uit te brengen waarin twijfels werden geuit over de uitkomst van de bijeenkomst in september.

Met haar hoofdkwartier in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba heeft de AU 55 leden, maar vijf door het leger geregeerde landen zijn momenteel opgeschort.

Tegengaan opkomend China
Modi zei ook dat India de "oplossing" is voor het creëren van een "efficiënte en vertrouwde mondiale toeleveringsketen" na verstoringen tijdens de coronaviruspandemie, waarbij New Delhi eraan werkt om de productie te versterken om met China te kunnen concurreren.

"De wereld vóór Covid-19 en na Covid-19 is veel veranderd – de wereld kan de mondiale toeleveringsketen niet meer zien zoals voorheen", zei Modi. "Dat is de reden waarom ik vandaag, nu de wereld met deze vraag worstelt, wil verzekeren dat India de oplossing voor dit probleem is."

De betrekkingen tussen de twee meest bevolkte landen ter wereld daalden na een dodelijke grensbotsing in de Himalaya waarbij in 2020 twintig Indiase soldaten en minstens vier Chinese militairen omkwamen.

Modi en de Chinese president Xi Jinping hielden donderdag een zeldzame persoonlijke ontmoeting aan de zijlijn van een top, waarbij Beijing zei dat ze "openhartige en diepgaande" gesprekken voerden om de spanningen langs hun betwiste grens te verminderen.

Washington streeft naar nauwere banden met New Delhi om het opkomende China – de op één na grootste economie ter wereld – tegen te gaan.

Maar India is ondanks westerse druk de samenwerking met Rusland blijven aangaan en heeft vorige week een top van de BRICS-groep van opkomende economieën bijgewoond, die als tegenwicht voor de westerse machten wordt beschouwd.

Op hun driedaagse jaarlijkse top in Johannesburg op donderdag nodigden de BRICS zes landen uit, waaronder Saudi-Arabië en Iran – de belangrijkste olieproducenten ter wereld – als nieuwe leden. Brazilië, Zuid-Afrika, China en Rusland zijn de andere kernleden van de groep.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May