Wat wordt het rapportcijfer van Suriname?
27 Aug, 10:43
foto


De Financial Action Task Force (FATF) is een intergouvernementele organisatie die zich sterk maakt in de strijd tegen Money Laundering en Terrorisme Financiering. Deze organisatie heeft internationale standaarden vastgesteld ter voorkoming van money laundering en de financiering van terrorisme. De internationale standaarden zijn doorvertaald naar 40 aanbevelingen. Er zijn wereldwijd meer dan 100 landen aangesloten bij deze organisatie. Hiernaast is de Caribbean Action Task Force (CFATF), een zusterorganisatie van de FATF,  in het jaar 1992 speciaal voor de landen in het Caraïbisch gebied opgericht. Suriname is sinds 1998 lid van de CFATF en heeft zich als alle andere lidlanden gecommitteerd om de 40 aanbevelingen van de FATF op te volgen.

De lidlanden van deze twee organisaties worden periodiek onderworpen aan evaluaties. Deze evaluaties hebben als doel om te kunnen vaststellen in hoeverre de lidlanden de 40 aanbevelingen juist en volledig hebben geïmplementeerd om money laundering en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Deze evaluaties hebben twee basiscomponenten te weten: de effectiviteit en technische naleving van de 40 aanbevelingen. Het land wordt per aanbeveling beoordeeld. De beoordeling kan bestaan uit: C (compliant); NC (non compliant); PC (partial compliant); LC (largely compliant). 

De uitkomst van een evaluatie kan als gevolg hebben dat een land op de grijze lijst of op de zwarte lijst van de FATF komt te staan. Indien een land op de grijze of op de zwarte lijst komt te staan, betekent dit dat de FATF en de CFATF niet van oordeel is dat het land voldoende acties dan wel maatregelen heeft getroffen om money laundering en terrorisme financiering tegen te gaan. De wereld kijkt mee bij elke evaluatie die de FATF/CFATF doet en neemt op basis van de uitkomst gepaste acties tegen het land dat de evaluatie heeft ondergaan. 

Voor landen die na de evaluatie op de grijze of zwarte lijst komen te staan, wordt het heel uitdagend om zakelijke relaties met andere landen te behouden alsook om nieuwe zakelijke relaties aan te gaan. Dit, omdat het integriteitsrisico van het land na een slechte beoordeling enorm toeneemt. De economie van het land dat op de grijze of zwarte lijst beland, kan hierdoor in zwaar weer komen te staan.

Suriname heeft de evaluatie vorig jaar ondergaan. De evaluatie van Suriname door de CFATF heeft begin dit jaar uitgewezen dat wij als land uit de 40 aanbevelingen, maar voor 1 aanbeveling een voldoende (C=compliant) hebben gescoord. Bij de overige 39 aanbevelingen varieert onze score tussen LC ; PC ; NC. Suriname heeft op basis van het resultaat diverse verbeterpunten van de CFATF ontvangen om uiteindelijk volledig te kunnen voldoen aan de 40 aanbevelingen. 

De finale beoordeling van Suriname zal in de periode februari 2024 plaatsvinden. De CFATF zal dan nagaan in hoeverre Suriname heeft gewerkt aan de verbeterpunten om de aanbevelingen van de FATF goed en volledig op te volgen. Deze beoordeling zal uitwijzen als wij goed ervan af komen of als wij op 1 van de gevreesde lijsten komen te staan. Het laatste zal de economie van Suriname veel schade kunnen toebrengen, doordat veel bedrijven hun internationale partners kunnen verliezen.

Suriname staat aan de vooravond van haar finale beoordeling. Het is belangrijk dat elke stakeholder de ernst van deze evaluatie ronde inziet en zich volledig inzet om de integriteit van ons mooi land beter te gaan bewaken. Hierbij is de bijdrage van elke Surinamer nodig.

Arnal Beepat
Anti-Money Laundering Certified Associate
Arnolbey88@live.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May