Veel schade aan EBS-netwerk door vliegers en bermbranden
25 Aug, 09:30
foto
Vliegerende kinderen. (Foto: EBS)


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) trekt aan de bel. Vanaf de aanvang van de schoolvakantie zijn tot nu toe reeds 8 storingen veroorzaakt door vliegers die in het netwerk terechtkwamen. Hiervan hebben de meeste zich in de dichtbevolkte buurten Latour en Livorno voorgedaan. Het bedrijf waarschuwt voor schade en ongerief die veroorzaakt kunnen worden als een vlieger in het elektriciteitsnetwerk van het bedrijf blijft vastzitten.

De EBS lijdt ook schade aan haar infrastructuur als gevolg van bermbranden. Bij langere perioden van droogte stijgt de kans op gras-/ bermbranden aanzienlijk en is een klein vonkje al genoeg. Een gras-/ bermbrand is niet alleen gevaarlijk omdat het snel kan uitgroeien tot een fikse brand, het levert veelal ook schade aan de infrastructuur van het bedrijf, schrijft de EBS Public Relations in een bekendmaking.

Als een vlieger ongelukkigerwijs in het elektriciteitsnetwerk komt vast te zitten, kan de stroomvoorziening hiervan last ondervinden. Daarnaast neemt het risico op ongelukken ook toe daar zich situaties kunnen voordoen waarbij het vliegermateriaal, de elektriciteitsspanning doorgeleid met alle gevolgen van dien. Ook het trekken aan vliegers die vastzitten in het net kan kortsluiting veroorzaken, omdat de elektrische draden tegen elkaar komen. Dit kan zorgen voor levensbedreigende situaties, zoals elektrocutie.

Het gebeurt nog te vaak zegt de EBS, dat ondanks waarschuwingen van diverse autoriteiten, personen ongecontroleerd brand stichten langs de openbare weg. Deze brandjes ontwikkelen zich, vooral in de droge tijd, al gauw tot een bosbrand waarbij ook infrastructuur van de EBS langs de weg, vlam vat.

Het gevolg van de brandjes langs de weg kan zijn dat er kortsluiting ontstaat, welke zorgt voor stroomuitval in de omgeving, alsook schade aan apparatuur van klanten aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De elektriciteitsmasten kunnen aan de onderzijde verzwakken als gevolg van de schroeischade. Ook de kabels die langs de paal naar de aarde lopen en van belang zijn voor een goede balans in de stroomvoorziening, raken als gevolg van de brand beschadigd. 

De EBS vraagt vooral ouders en buurtbewoners om extra toezicht te houden op hun pupillen, wanneer deze vliegers oplaten en ervoor te zorgen dat vliegeren zoveel als mogelijk gebeurt op locaties waar er geen elektriciteitsdraden voorkomen. Aan de gemeenschap wordt gevraagd er op te letten dat er geen vuur wordt aangestoken op bermen of terreinen waar het elektriciteitsnetwerk loopt.

Als een vlieger toch in het elektriciteitsnetwerk komt vast te zitten, kan dit doorgegeven worden op het gratis storingsnummer 139. Dit geldt niet alleen voor vastzittende vliegers, maar ook voor elke andere vorm van schade aan het net toegebracht door handelingen van derden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May