Indiase maanrover Pragyaan maakt wandeling op de maan
24 Aug, 10:32
foto
Kort na de touchdown publiceerde Isro een afbeelding van de landingsplaats van Chandrayaan-3 met een van de vier poten van de lander die zichtbaar is aan de rechterkant. (Foto: ISRO)


De Indiase maanrover heeft de eerste stappen op het maanoppervlak gezet een dag nadat het land geschiedenis schreef door als eerste te landen nabij de zuidpool. De rover van Chandrayaan-3 "daalde af" van de lander en "India maakte een wandeling op de maan!", aldus de ruimtevaartorganisatie.

De Vikram-lander is woensdagavond zoals gepland met succes geland. Hiermee sluit India zich aan bij een eliteclub van landen die een zachte landing op de maan heeft bewerkstelligd, na de VS, de voormalige Sovjet-Unie en China.

De 26 kg wegende rover genaamd Pragyaan (het Sanskrietwoord voor wijsheid) werd in de buik van de Vikram-lander naar de maan gedragen.

Nadat het stof dat was opgeworpen door de landing van gisteravond was neergedaald, gingen panelen aan de ene kant van Vikram open om een helling op te zetten zodat Pragyaan naar het maanoppervlak kon glijden.

Het zal nu rond de rotsen en kraters zwerven en cruciale gegevens en beelden verzamelen om voor analyse naar de aarde te sturen.

Pragyaan heeft twee wetenschappelijke instrumenten bij zich die zullen proberen te achterhalen welke mineralen er op het maanoppervlak aanwezig zijn en die de chemische samenstelling van de bodem zullen bestuderen.

Pragyaan zal alleen communiceren met de lander die de informatie naar de orbiter van Chandrayaan-2 – die nog steeds rond de maan draait – zal sturen om deze voor analyse door te geven aan de aarde.

De Indian Space Research Organization (Isro) heeft gezegd dat de rover zich met een snelheid van 1 cm per seconde zal voortbewegen - bij elke stap zal hij ook de afdruk van Isro's logo en embleem op de zes wielen achterlaten op het maanoppervlak.

De landing valt samen met het begin van een maandag - een dag op de maan staat gelijk aan iets meer dan vier weken op aarde en dit betekent dat de lander en de rover 14 dagen zonlicht zullen hebben om hun batterijen op te laden.

Zodra de nacht valt, zullen ze zich ontladen en stoppen met werken. Het is nog niet duidelijk of ze weer tot leven zullen komen als de volgende maandag begint.

De lander heeft ook verschillende wetenschappelijke instrumenten bij zich die zullen helpen ontdekken wat er zich op het maanoppervlak, erboven en eronder afspeelt.

Er wordt aangenomen dat de maan belangrijke mineralen bevat, maar een van de belangrijkste doelen van Chandrayaan-3 is het zoeken naar water. Wetenschappers zeggen dat de enorme kraters in het zuidpoolgebied, die zich permanent in de schaduw bevinden, ijs bevatten dat in de toekomst menselijke bewoning op de maan zou kunnen ondersteunen. .

Het zou ook kunnen worden gebruikt voor de levering van drijfgas voor ruimtevaartuigen die naar Mars en andere verre bestemmingen gaan.

Woensdag gingen er spannende momenten aan de touchdown vooraf, toen de lander aan zijn precaire afdaling begon. De snelheid van de lander werd geleidelijk teruggebracht van 1,68 km per seconde naar bijna nul, waardoor hij een zachte landing op het maanoppervlak kon maken.

Het historische moment werd met festiviteiten door het hele land begroet, waarbij premier Narendra Modi zei: "India staat nu op de maan" en dat "we een punt hebben bereikt waar geen enkel ander land dat heeft kunnen bereiken".

De landing vond plaats slechts enkele dagen nadat het Russische ruimtevaartuig Luna-25 uit de hand liep en op de maan stortte.

De crash zette ook de schijnwerpers op het moeilijke terrein van het zuidpoolgebied, waar het oppervlak "zeer oneffen" is en "vol kraters en rotsblokken".

De tweede maanmissie van India, die in 2019 ook probeerde daar een zachte landing te maken, was niet succesvol: de lander en de rover werden vernietigd, hoewel de orbiter het overleefde. Het blijft zelfs vandaag de dag rond de maan cirkelen en helpt de Vikram-lander beelden en gegevens naar de aarde te sturen voor analyse.

India is niet het enige land dat de maan in het vizier heeft; er bestaat een groeiende mondiale belangstelling voor. Er zullen in de nabije toekomst nog veel meer missies naar het maanoppervlak plaatsvinden. En wetenschappers zeggen dat er nog veel te begrijpen valt over de maan, die vaak wordt beschreven als een toegangspoort tot de diepe ruimte.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May