Pg:"Wij laten ons niet intimideren"
24 Aug, 00:00
foto
Gracia Paragsingh stond in haar installatie speech kort stil bij al de ophef voor haar benoeming tot procureur-generaal. (Foto: Ranu Abhelakh)


"Ons werk moet kunnen bijdragen aan rechtvaardigheid, genoegdoening en een veilige samenleving. Wij laten ons daarbij niet intimideren en gaan onverschrokken door met het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit." Duidelijke taal van procureur-generaal (pg) Gracia Paragsingh bij haar installatie bij het Hof van Justitie. Ze stelt dat tegenover een professionele criminele organisatie ook een professioneel OM dient te staan, dat "in staat is de meest gecompliceerde onderzoeken te verrichten."

Corruptie is een groot vraagstuk, dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Het mag nimmer zo zijn dat criminelen via corruptie voet aan de grond krijgen binnen publieke organisaties en zelfs processen en besluiten beïnvloeden. Als overheidsorganisaties en hun mensen daar gevoelig voor zijn of te weinig alert zijn, vormt dat een voedingsbodem die levensgevaarlijk is. De samenleving en de strafrechtketen dienen daartegen weerbaar gemaakt te worden, aldus de pg.

Ze hoopt dat de ontwerpwet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden nog dit jaar wordt goedgekeurd, zodat er grotere successen kunnen worden geboekt. Ook ligt in de pijplijn de start van een RAIO-opleiding voor de staande magistratuur om het tekort aan vervolgingsambtenaren op te vangen. Ze stond even stil bij een aantal strafzaken dat het OM samen met de politie heeft kunnen aanpakken; 100 containers met illegaal hout, de drie verkoolde lijken, het opgegraven vliegtuig, drugsvangsten in bevroren vis, fraude bij het ministerie van Financiën en corruptie bij SPSB.

"De successen zouden evenwel groter zijn wanneer het OM zou beschikken over de Wet Bijzondere Opsporingsmethoden, interceptiesystemen, meer officieren van justitie en gekwalificeerde manschappen bij de politie, die ook over de nodige middelen beschikken om het werk naar behoren te kunnen doen."

Paragsingh vroeg de aandacht van de regering in de kwestie van het ontbreken van advocaten-generaal en het tekort aan parketsecretarissen. Volgens de Wet op de inrichting en samenstelling van de Rechterlijke Macht (art. 32) moeten er naast de pg ook twee advocaten-generaal zijn. Op dit moment is er geen enkele advocaat-generaal. Er ligt al geruime tijd een raadsvoorstel voor de benoeming van Astrid Niamat in de functie van advocaat-generaal op het kabinet van de vicepresident. Het voorstel heeft de raad van ministers nog niet bereikt. Paragsingh merkt op dat het uitblijven van de benoeming van de advocaten-generaal, opschuivingen die moeten plaatsvinden in de organisatie, bemoeilijkt.

Het OM heeft ook de selectie van juristen voor de functie van parketsecretarissen opgestuurd naar het Ministerie van Justitie en Politie. Ook daar is er geen schot in de zaak en begint het komende zittingsjaar met een tekort van twaalf parketsecretarissen.

Ook bij de installatie van Gracia Paragsingh tot procureur-generaal bij het Hof van Justitie was vicepresident Ronnie Brunswijk erbij om haar te feliciteren. (Foto: Ranu Abhelakh)

"Leidinggeven is elke dag hard werken en uit je comfortzone gaan. Soms kunnen dingen mislukken en moet je een stap terugzetten. Je moet compassie hebben voor de medewerkers, luisteren, kunnen beschermen en leren van fouten," stelt de pg. "Onze handelingen kunnen inderdaad ingrijpend zijn en beseffen wij ook wel dat wij niet een ieder tevreden kunnen stellen." Ze voegt eraan toe: "In onze oordelen en handelen laten wij ons evenwel niet leiden door de waan van de dag en door de grillige dynamiek van social media. De samenleving moet wel kunnen rekenen op een betrouwbaar Openbaar Ministerie dat zichtbaar en merkbaar is. En daar werken wij naar."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May