Caribbean Airlines: Dwangbevel tegen 'zieke' piloten
21 Aug, 12:45
foto


De industriële rechtbank van Trinidad en Tobago heeft een ex-parte rechterlijk bevel verleend aan het staatsbedrijf Caribbean Airlines (CAL), wiens diensten zwaar zijn getroffen door een ziekteverzuim van piloten, wat heeft geleid tot de annulering van verschillende binnenlandse, regionale en internationale vluchten. De luchtvaartmaatschappij was zondag genoodzaakt 37 van haar vluchten te annuleren.

Het gerechtelijk bevel werd uitgevaardigd tegen de Trinidad and Tobago Airlines Pilots Association (TTALPA), waardoor haar president, uitvoerende leden en hun personeel of agenten werd belet "het nemen of voortzetten van en/of deelnemen aan vakbondsacties in de zin van de Industrial Relatiewet… inclusief massaal ziek melden.”

De rechtbank heeft ook bevolen dat TTALPA "onmiddellijk" opdracht geeft om CAL-werknemers die lid zijn te instrueren of te sturen om "zich onmiddellijk te melden voor dienst zoals gepland en zoals ze moeten doen in de normale uitoefening van hun werk." De rechtbank oordeelde dat de zaak ernstig was en dringende interventie rechtvaardigde.

De industriële rechtbank zei dat haar bevelen moeten worden voortgezet "tot nader order" en dat de aanvraag voor het ex-partijbevel "op 28 september 2023 om 9.30 uur kan worden geretourneerd".

In een strafclausule die aan het bevel is gehecht, wordt de TTALPA gewaarschuwd dat als zij of haar leden het bevel niet naleven, "u aansprakelijk zult zijn voor het uitvoeringsproces met als doel u te dwingen te gehoorzamen ..."

In een verklaring op zondag zei CAL dat er “storingen zijn geweest in haar operaties … als gevolg van beperkingen van de cockpitbemanning."

"De luchtvaartmaatschappij ondervindt vertragingen en annuleringen van veel van haar internationale en binnenlandse diensten. Getroffen klanten worden geïnformeerd en zullen opnieuw worden ondergebracht op de eerst beschikbare diensten.

"Er is een opmerkelijk hoog aantal telefoontjes van piloten die melden dat ze onwel zijn en zich niet kunnen melden voor hun dienst. Deze telefoontjes kwamen ongeveer drie uur voor vertrek van de vlucht binnen. Opgemerkt moet worden dat de luchtvaartmaatschappij momenteel in onderhandeling is met de Trinidad en Tobago Airline Pilots Association over een collectieve overeenkomst voor de periode 2015-2016."

CAL zei dat het als gevolg daarvan verschillende vluchten heeft moeten annuleren.

Volgens berichten in de lokale media hadden de werknemers van de luchtvaartmaatschappij vakbondsacties gevoerd nadat de loononderhandelingen waren mislukt.

Maar de TTALPA ontkende dat er sprake was van een staking of vakbondsactie en zei dat het "niet op de hoogte was van enige stakingsactie die werd ondernomen door de pilootorganisatie".

De vereniging zei dat in overeenstemming met sectie 67(2) van de Industrial Relations Act, hoofdstuk 88:01, de pilootorganisatie en haar leden geen industriële actie mogen ondernemen, aangezien het elke werkgever of werknemer die zich bezighoudt met een essentiële dienst, is uitgesloten van het nemen van industriële acties.

TTALPA zei dat het het publiek heeft verzekerd dat "haar leden blijven vliegen met hun veiligheid en het beste belang voor ogen".

Door de annulering van de vluchten zijn verschillende passagiers gestrand en sommigen klagen dat ze niet op de hoogte waren van de situatie.

In een verklaring die zondagavond laat werd uitgegeven, zei CAL dat er herstelvluchten beschikbaar waren voor de getroffen Miami/Fort Lauderdale-passagiers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May