Breaking: Nieuw initiatiefwet alle fracties over Kiesregeling
21 Aug, 00:00
foto


De fracties van de VHP, NDP, ABOP/PL, NPS en de BEP zullen vandaag een nieuwe initiatiefwet over de wijziging van de Kiesregeling indienen bij De Nationale Assemblee. Er is overeenstemming over landelijke evenredigheid, waarbij het districtenstelsel vaarwel wordt gezegd.  Dit houdt in dat elke stem in het hele land evenveel waard zal zijn. Starnieuws verneemt dat na het bereiken van de overeenstemming verder gewerkt is aan een gezamenlijk initiatiefvoorstel door de vijf fractieleiders.

Assembleevoorzitter Marinus Bee bevestigt tegenover Starnieuws dat er een nieuw initiatiefvoorstel komt over de wijziging van de Kiesregeling. De Nationale Assemblee gaat verlaat met reces dit jaar. De vakantieperiode gaat in op 6 september. Het ligt in de bedoeling dat het initiatiefvoorstel over de Kiesregeling zo snel mogelijk wordt behandeld. Bee kan nog niet aangegeven hoelang vóór het reces de behandeling zal beginnen.

Er zijn zes wetsontwerpen over de wijziging van de Kiesregeling ingediend bij het parlement. De NDP met ondersteuning van Edward Belfort (ABOP), de VHP en de ABOP/PL hebben een initiatiefwet ingediend. De regering op haar beurt is met liefst drie ontwerpwetten gekomen over dit onderwerp. Vernomen wordt dat de ingediende initiatiefvoorstellen door de fracties in De Nationale Assemblee zullen worden ingetrokken.

Het Constitutioneel Hof heeft ruim een jaar geleden de zetelverdeling en de districtsgrenzen strijdig verklaard met de grondwet en internationale verdragen. Dit, op basis van een verzoekschrift van de advocaat Serena Muntslag-Essed voor toetsing van artikel 9 van de Kiesregeling. One person one vote is de leidraad bij de uitspraak van het Hof. Bij de komende verkiezing zal er landelijk campagne gevoerd worden door politieke partijen om de gunst van de kiezer.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May