Gezondheidszorg is ernstig ziek
21 Aug, 06:51
foto
Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP)


(Ingezonden)

De problemen binnen de gezondheidssector lijken alleen groter en erger te worden. Er schijnt geen verbetering in zicht te zijn. Al langer dan een jaar wordt er zowel via formele wegen als publiekelijk aandacht gevraagd voor de chronische verwaarlozing van de neonatale zorg. De problemen zijn alom bekend. Echter schijnt er geen beleid te zijn geformuleerd en uitgevoerd om de problemen structureel aan te pakken en op te lossen. Recentelijk heeft wederom een te vroeg geboren baby het leven gelaten. Dat kindje was op een wachtlijst geplaatst voor de zorg dat het kind nodig had om te leven. Die zorg kwam nooit.

Nog amper een paar weken terug maakte Suriname Eye Center ook bekend dat er geen oogoperaties kunnen worden uitgevoerd. Simpelweg omdat er geen materiaal voor is. Bij een cataractoperatie moeten patiënten zelfs 250 euro neertellen voor verbruiksmiddelen. Voorheen kostte deze operaties de patiënt niets. De situatie is triest. Zij die het zich kunnen permitteren kunnen zichzelf nog helpen, maar zij die het geld niet hebben moeten wachten. Ook dit probleem is tig malen onder de aandacht gebracht van het ministerie van Volksgezondheid. Echter schijnt er geen oplossing voor te komen.

De directeur van het AZP heeft recent de noodklok geluid. Haar bezorgdheid dat er op alle afdelingen van het ziekenhuis ernstige tekorten aan medicamenten en verbruiksartikelen heersen, stopt ze niet onder stoelen of banken. De situatie is vrij ernstig. Verpleegkundigen klagen dat er niet eens basis medicamenten zijn om patiënten op een menswaardige manier te behandelen. Ook dit probleem was zeker een jaar eerder al aangekaart. Het ministerie schijnt de daadkracht niet te hebben om deze problemen op te lossen.
Om dan maar niet de situatie van de patiënten die dialyseren te beschrijven. De afgelopen jaren zijn er chronische tekorten aan medicijnen geweest om te dialyseren, waardoor er momenten waren waarbij patiënten niet konden dialyseren. Ook medicamenten die de patiënten nodig hebben zijn vaak niet te vinden of moet er grof voor worden betaald.

Tig mensen klagen over het tekort aan medicijnen. Recent was er ook een tekort aan insuline. In Nickerie was het tekort manifest. Dit probleem is pas na een poos verholpen. Ook klachten dat er vaker betaald moet worden voor medicijnen, komen de laatste maanden steeds vaker voor.

Gelukkig dat wij een schenking van 10 containers medicijnen van India hebben mogen ontvangen. De regering heeft India ook gefaciliteerd met grond die zij in eigendom hebben gehad. Het lijkt wel een barterdeal te zijn. Hoewel er ruis in de samenleving is ontstaan omtrent de kwaliteit en veiligheid van deze medicamenten, garandeert de directeur van BGvS, de veiligheid en kwaliteit. Tegen haar ligt nog een zaak in onderzoek bij de PG, over malversaties bij RGD. Echter zullen de 10 containers medicijnen alleen, nog lang niet genoeg zijn om de problemen van de gezondheidszorg op te lossen.
Recent heeft RGD ook 14 apotheken en een paar poliklinieken gesloten. In plaats van decentraliseren van de zorg, wordt er sterk gecentraliseerd. Het ziekenhuis Marwina wordt heropend, alleen omdat er meer dan Euro1 miljoen vrij gekomen is van het Franse Ontwikkelingsfonds. Fisti prodo viert nu hoogtij.

Vooralsnog is niet bekend hoe deze regering zal inspelen op het wegtrekken van gekwalificeerde zorgverleners en specialisten. Daarop heeft het ministerie nog lang geen antwoord. De Cubaanse artsen die subliem hier hun diensten hebben verleend zijn door deze regering op een zeer onbehoorlijke manier het land uitgezet.

Inmiddels laten de specialisten van het AZP weer van zich horen. Zij overwegen een algemene opnamestop.  Herhalend wordt door hun als reden opgegeven tekort aan antibiotica, tekortschietende labfaciliteiten, geen glucose, groot tekort aan infuusvloeistof, onvoldoende spuiten, geen maagsondes enz. Het op een verantwoordelijke manier bieden van de zorg komt hierdoor in gevaar.

Het beleid bij SZF speelt ook een rol bij het garanderen van de zorg. De premie die SZF biedt voor diensten, schijnt achterhaald te zijn. Nadat de vorige directeur betrokken was geraakt bij een mogelijk corruptieschandaal en weg moest, schijnt de huidige directeur ook hetzelfde lot te zijn overkomen. Slecht management en het gesjoemel met middelen, zal sowieso negatieve effecten hebben op de zorg.

De zorg behoeft veel aandacht, een praktische aanpak om problemen op te lossen en vooral een manager op het ministerie die kan leiden. Zij die eeuwig op de bedelstoep staan zullen nooit kunnen leiden, maar slechts brandjes blussen. In elk geval zal brandjes blussen niet helpen, wanneer de zorg ernstig ziek is.  

Mr. Patrick Kensenhuis
Lid van De Nationale Assemblee (NDP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May