Belangrijke wet witwassen en terrorisme financiering goedgekeurd
16 Aug, 00:00
foto
Met 35 algemene stemmen is de
Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorisme financiering aangenomen. Een deel van de NDP-fractie heeft uit protest de zaal verlaten.


De Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorisme financiering is ondanks irritatie over beantwoording van vragen door minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie dinsdag aangenomen met 35 algemene stemmen. NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei dat in belang van het land een deel van de fractie vóór zal stemmen. Enkele ontevreden leden van zijn fractie verlieten bij de stemming de zaal. Minister Amoksi onthulde dat in november de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) niet zal beslissen over eventuele blacklisting van Suriname. De beoordeling vindt pas volgend jaar februari plaats.

De hele samenleving ging ervan uit dat in november de beoordeling zou zijn van Suriname. Ook in De Nationale Assemblee leefde die gedachte. Het bedrijfsleven heeft De Nationale Assemblee zelfs opgeroepen om de recesperiode uit te stellen om noodzakelijke wetten te behandelen die nodig zijn om een blacklisting door CFATF te voorkomen. Deze wet die gisteren is aangenomen en deel uit zal maken van het Wetboek van Strafrecht is een van de wetten die nodig zijn.

Diverse Assembleeleden wilden weten van de regering welke de wetten zijn die met prioriteit moeten worden behandeld. Hierover komt er nog overleg tussen het parlement en de regering. De prioriteit zijn de wetten over het strafbaar stellen van witwassen en terrorisme financiering en de internationale sancties. Diverse wetten moeten scherper worden gesteld. De minister merkte op dat de regering niet met gekruiste benen zit maar er wordt veel werk verzet. Het anti money laundering comité wordt voorgezeten door president Chan Santokhi. Ook zal een tweede National Risk Analyse worden gedaan door het ingehuurde bureau Kroll.

Diverse Assembleeleden, onder wie Stephen Tsang en Ebu Jones (NDP) waren absoluut niet eens met de beantwoording van vragen door Amoksi. Tsang merkte op dat hij 28 vragen heeft gesteld en slechts één is beantwoord. Hij is al gewend dat zijn vragen niet worden beantwoord door de regering. Jones voerde aan dat hij diverse technische zaken heeft belicht waar de bewindsman niet op is ingegaan. Commissievoorzitter Asis Gajadien zei dat er veel vragen zijn gesteld die niet direct met de wet te maken hebben. Deze kunnen in een andere sessie worden besproken. Hij ondersteunde Parmessar dat in 's lands belang deze wet moet worden goedgekeurd. Dat is uiteindelijk met gemengde gevoelens ook gebeurd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May