CBvS: Groot deel bevolking uitgesloten van formele betalingssystemen
06 Aug, 10:45
foto
De financiële minibeurs van de CBvS is zaterdag geopend. Deze beurs over financiële educatie wordt vandaag voortgezet. Derde van rechts CBvS governor Maurice Roemer.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is van plan om zoveel als mogelijk burgers in het formele betaalsysteem te krijgen. Uit onderzoek van de moederbank in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname en buitenlandse instituten blijkt dat een groot deel van de samenleving zich bevindt in het informele betalingssysteem. Om het doel te realiseren is de CBvS geruime tijd begonnen om diverse acties te ondernemen. Een daarvan is de Financiële Educatie minibeurs die gisteren is begonnen en vandaag zal eindigen

CBvS governor Maurice Roemer zegt in gesprek met Starnieuws dat het van belang is om elk individu zoveel als mogelijk te onderwijzen en te betrekken in het betaalsysteem van het land.  Dit zal als voordeel hebben dat de zwakke economie een stevige duw krijgt die welvaart en welzijn met zicht meebrengt.

Op basis van het feit dat Suriname een grote informele sector kent, is de economie voor een groot deel ook gebaseerd op contant geld. Momenteel staat Suriname voor een tal van uitdagingen. Allereerst om de hoge mate van contant geld terug te dringen. Daarnaast moeten de burgers veel meer betrokken worden in girale betalingssystemen. In vergelijking met de rest van de wereld loopt Suriname ver achter op dit gebied. Volgens Roemer zijn elektronische betalingssystemen een belangrijke onderdeel. “Al is het een voortraject voordat je burgers bancaire een rekening laat openen,” benadrukt Roemer. 

De governor legt uit dat dit ook de redenen is waarom er soms allerlei elektronische producten ontstaan zoals Wallets. Hij onderstreept dat deze producten worden geïnitieerd om mensen erbij te betrekken. De online Wallets zijn interessant, zegt de bank topman. Dit, omdat er niet alleen gekeken moet worden naar burgers in de kustvlakte, maar ook daarbuiten. Hij geeft verder aan dat ondanks de financiële geletterdheid laag is in Suriname, maar dat onderzoek heeft uitgewezen dat de elektronische betalingssystemen alle burgers sneller bereikt. Daarom is hij de mening toegedaan dat er een aanvang gemaakt moet worden om een inhaalslag te plegen ondanks de lage graag van inclusie bij de burgers.

Roemer zegt dat binnen een jaar het doel gehaald moet zijn om zoveel als mogelijk burgers te betrekken bij de formele betalingssystemen. Hij is geen voorstander om dit project op te leggen aan de burgers door wetgeving, hoewel het effectief kan werken. De bankpresident prefereert eerder om op maat gesneden programma’s uit te werken op hen die financieel niet geletterd zijn of vanwege andere overwegingen buiten de formele banksystemen blijven. De financiële minibeurs wordt gehouden bij Unasat aan de Hindilaan.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April