President Santokhi woont top over Amazone niet meer bij
06 Aug, 00:01
foto
Ara's zitten op een boom in het Amazone-regenwoud in Manaus, in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)


President Chan Santokhi zal de presidentiële top van Amazonelanden in Belém, Brazilië niet bijwonen. Op de top die op 8 en 9 augustus wordt gehouden, zullen de Amazonelanden praten over samenwerking om het regenwoud te redden en zullen ze streven naar het opzetten van een wetenschappelijk orgaan zoals het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN om onderzoek te delen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en International Business (Bibis) zegt desgevraagd aan Starnieuws dat het staatshoofd ervoor gekozen heeft deze maand in het land te blijven. Ramdin en zijn collega van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai zullen de top bijwonen namens de president. Volgens de minister heeft het niks te maken met de politieke situatie rond de benoeming van de procureur-generaal. "Het besluit is enige tijd geleden al genomen".

Begin juli kwamen de ministers van Financiën van zeven van de acht Amazonelanden bijeen om het regionaal programma 'Amazonia Forever' op te richten met steun van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Suriname waren vertegenwoordigd, terwijl Venezuela verstek liet gaan.

De exploitatie van het Amazone regenwoud nadert een punt waarbij de schade onherstelbaar wordt, met alle gevolgen van dien voor de hele aarde. Geld, kennis en samenwerking zijn nodig, zodat acties ondernomen worden om de schade een halt toe te roepen en het regenwoud te herstellen. De IDB is een belangrijke initiatiefnemer en heeft al US$ 420 miljoen aan schenkingen en US$ 1 miljard aan leningen geïnventariseerd.

"Het idee is om een wetenschappelijk panel voor de Amazone te hebben met wetenschappers uit verschillende landen, naar het voorbeeld van het IPCC", zei Marina Silva, de minister van Milieu van Brazilië aan persbureau Reuters.

Het panel zou helpen bij het opstellen van beleid voor duurzame ontwikkeling voor de landen in de regio, terwijl het onafhankelijk blijft van regeringen, en de impact van klimaatverandering op het Amazone-regenwoud en het ecosysteem monitoren, zei ze. Het zou ook proberen de grenzen te bepalen van wat wetenschappers het "point of no return" noemen wanneer het regenwoud onherstelbaar beschadigd is.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zei dat de leiders van de acht landen van de Amazone Samenwerkingsverdragsorganisatie (ACTO) voor het eerst zullen proberen een gemeenschappelijk beleid op te stellen om het regenwoud te beschermen.

Marina Silva zei dat de bijeenkomst op 8 en 9 augustus in Belém, aan de monding van de Amazone, al lang had moeten plaatsvinden.

"Het duurde 14 jaar voor de top om bijeen te komen. Dit is onaanvaardbaar, gezien alles wat er in de wereld gebeurt, de snelheid van veranderingen die plaatsvinden ten nadele van de Amazone en zijn bewoners, en de dynamiek van de wereldwijde geopolitiek over het klimaatprobleem", zei ze.

Lula heeft het milieubeleid van Brazilië herzien sinds hij in januari aantrad als opvolger van president Jair Bolsonaro, die de bescherming van het milieu versoepelde en de ontwikkeling van het Amazonegebied aanmoedigde, waar de ontbossing een hoge vlucht nam.

Uit voorlopige regeringscijfers bleek dat de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied in juli is gedaald tot het laagste niveau sinds 2017, wat Lula's geloofwaardigheid op het gebied van milieubeleid in de aanloop naar de top vergroot.

Het ligt in de bedoeling dat de presidenten van de Amazonelanden op de Amazon Presidential Summit in Belém, de besluiten van de ministers van Financien die in juli in Sao Paolo zijn genomen, zullen bekrachtigen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May