Baggerproject zover: Bigi Boto Doro
05 Aug, 08:43
foto
President Chan Santokhi en MAS-directeur Michel Amafo met in kaart gebracht het te baggeren deel van de Surinamerivier. (Foto: CDS)


“De tijd van kleine vaartuigen is voorbij”, zegt Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS). “We kunnen nu overgaan tot grotere schepen.” Gisteren vond de symbolische ondertekening plaats van de oplevering van het baggerproject. President Chan Santokhi viel de eer te beurt het bord met de leus Bigi Boto Doro te onthullen. Met deze slogan wordt aangegeven dat nu, met het welslagen van dit project, grotere boten de Surinaamse havens zullen aandoen.

Het ministerie van Openbare Werken heeft vrijdag een presentatie gehouden op het terrein van de MAS. Hierbij werden de stand van zaken, vervolgfase en de technische aspecten van dit baggerproject besproken met diverse betrokkenen. Na de officiële oplevering van fase 1 van het baggerproject in de Surinamerivier, is de start van fase 2 aangekondigd tijdens een informatiesessie gehouden bij de MAS. De sessie met als thema Creating the competitive edge by dredging the Suriname rivier bestond uit een drietal presentaties, waarbij de stand van zaken, de kosten, het baggerproces en toekomst van het baggerproject, belicht werden. Vivek Badal, Project Engineer van ACE Consultancy en directievoerder van het project, heeft aangegeven dat de oplevering van het project 1 maand vóór de officiële opleverdatum is geschied. Hierna volgt nog een onderhoudsperiode van 2 jaar, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Amafo is ingenomen met het resultaat. Hij legt uit dat het project veel voordelen met zich meebrengt voor Suriname. Het baggeren is een continu proces om de concurrentiepositie van Surinaamse ondernemingen te verbeteren en de economische activiteiten in het land te stimuleren. Hij laat doorschemeren dat in het vervolgtraject ook de Goslar verwijderd zal moeten worden. Het ministerie van Openbare Werken heeft hiervoor reeds een tendering lopen.

President Santokhi is erg content met het behaalde resultaat en benadrukt dat het de bedoeling is dat het uiteindelijk niet alleen bij dit baggerproject blijft, maar dat er sprake kan zijn van een baggerindustrie. Hij merkte op dat de MAS eventueel kan overgaan tot de aankoop van een baggerschip, aangezien het baggeren niet stopt. “Er zal verder gebaggerd moeten worden, zodat de vaargeul niet weer dichtslibt”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May