'Relatie Suriname en Nederland ontwikkelt zich zeer goed'
02 Aug, 22:06
foto
Ambassadeur Henk van der Zwan (Foto: CDS)


De Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan heeft dinsdag bij een lezing op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) gesproken over het buitenlandbeleid van het Koninkrijk der Nederlanden en de bilaterale betrekkingen met Suriname. Volgens Van der Zwan ontwikkelt de relatie tussen Nederland en Suriname op zowel het politiek-economisch, maatschappelijk als het cultureel vlak, “zich zeer goed.”

Van der Zwan stond ook stil bij de kwestie rond het resterende deel van de ontwikkelingshulp waar Suriname nog recht op heeft. Hij gaf aan dat er tussen de overheden van beide landen is overeengekomen dat een deel van het geld zal worden gestopt in het verbeteren van de gezondheidszorg, met name het oprichten van een zorgautoriteit. Het ander deel is bestemd voor een productiestimuleringsfonds om de Surinaamse economie te versterken, in het bijzonder de kleine en middelgrote ondernemingen.

Van der Zwan stelde dat in Europa en daarmee ook Nederland, er meer aandacht is ontstaan voor het beschermen van vitale belangen inclusief economische veiligheid. Deze verzakelijking van het beleid heeft volgens hem ook haar weerslag op de Nederland-Suriname-relatie, die in toenemende mate vanuit algemene beleidskaders wordt bekeken.   
De lezing was in het kader van de vierde lezingencyclus van het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI), die in maart is begonnen. De bedoeling is dat deskundigen hun kennis over én ervaring in diplomatie delen met de nieuwe generatie functionarissen. Eerder hebben de Indonesische ambassadeur Julang Pujianto (in maart), de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Gonzáles (in april) en ambassadeur Ayerim Flores Rivas van Venezuela (in mei) een lezing gehouden, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May