Het onderwijssysteem is aan het crashen
02 Aug, 14:40
foto


De leerlingen van het 10de leerjaar hebben recent hun uitslag van de examenmarkt gehad. Niet op alle scholen is dat het geval. Bepaalde scholen moeten nog een examenmarkt organiseren. Na de uitslag is één ding wel duidelijk geworden: ons onderwijssysteem is aan het crashen, of  is het al gecrasht?

De school zal de leerling beoordelen. Een puur subjectieve beoordeling, omdat de intensiteit van doceren en toetsing van leerstof op alle scholen anders is geweest. Nergens was er uniformiteit.

Op bepaalde scholen gingen leerlingen tot een paar maanden terug nog om de ene dag naar school. In het binnenland zijn bepaalde scholen niet eens opgestart of we ronden nu het schooljaar af.  Op andere scholen zijn de lessen zeer gebrekkig onderwezen. Maar er komt een beoordeling op basis van: repetities die op verschillende scholen op verschillende niveaus zijn gegeven, één uniforme examen en een examenmarkt, waar de leerling kon aantonen wat hij of zij leuk vindt en kan doen.

Er zal een schooladvies worden uitgebracht waarbij de school samen met de leerling zal bepalen welke richting de leerling zal opgaan. Het advies zal doorgegeven worden aan de ouders. Waarlijk, het ministerie heeft een chaos van jewelste gecreëerd. Tot overmaat van ramp heeft de huidige minister grof gelogen aan de samenleving dat het examen geen selectietoets is. Het is degelijk een selectietoets geweest. Zo erg, dat die toets de leerlingen in twee groepen heeft verdeeld. De vorige minister zou zeggen: "in de groep van knappe en domme leerlingen".  

Een groep voor het Algemeen Vormend Onderwijs (knappe leerlingen) en groep voor Beroepsonderwijs (domme leerlingen). Er zijn 3 profielen door het ministerie gecreëerd voor het Algemeen Vormend Onderwijs. Profiel A, B en C. Daarin zijn de hoofdvakken opgenomen. Echter blijkt dat op verschillende scholen de profielen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en dat het nieuw curriculum voor het 11de schooljaar nog niet eens is uitgewerkt. Dit schooljaar nog wordt er gewerkt met het oude curriculum.
 
Bij het Beroepsonderwijs zijn er weer twee groepen gemaakt. Een voor het Technisch Stream en een voor het Dienstverlenende Stream. Er zijn daarbij twee niveaus. Niveau B en C. Ook daar is er geen nieuw curriculum voor ontwikkeld. Er wordt nog gewerkt met het oud curriculum.

Al de leerlingen van het 10de leerjaar die nu in de groep van het Beroepsonderwijs zijn komen te vallen, wordt de kans ontnomen om verder te gaan in het Algemeen Vormend Onderwijs. Zij zijn verplicht om nu naar een LTS of LBO school te gaan om verder te kunnen. Over een eventuele voortzetting van het onderwijs op hoger niveau is niets uitgewerkt. Zelfs de huidige voortzetting is niet uitgewerkt. Overschakeling is niet mogelijk. Het is ook niet bekend wat er zal gebeuren met die leerlingen wiens ouders zullen weigeren om hen naar een LBO of LTS school te sturen.

Heeft de huidige minister van Onderwijs de ouders niet degelijk misleid? Moedwillig worden de fouten gecontinueerd en niet gecorrigeerd. Een hele generatie wordt opgeofferd ten koste van politiek gebaat.

Erger nog, leerkrachten geven aan niet te weten of er genoeg plaatsen beschikbaar zullen zijn voor de leerlingen op de LBO- en LTS-scholen. Bij de LBO-scholen was de 9de en 10de leerjaar gelijk getrokken met de muloscholen. Niemand begrijpt dan waarom het ministerie zulke grove fouten maakt en het onderwijs blijft vernietigen. Er is ook niet bekend wat met de leerling zal gebeuren die hun 9de en 10de leerjaar op die scholen hebben afgerond.

Om dan weer niet te schrijven over het vak Spaans, dat gewoon uit het curriculum is gehaald voor het 10de leerjaar, maar in het 11de leerjaar normaal gegeven moet worden. Ook zijn de leerlingen van het 10de leerjaar die hun examenmarkt al hebben georganiseerd nu "vrij" van school.  Het ministerie  praat over een "succesvolle" examenmarkt, terwijl die bekostigd is uit zakken van ouders en leerkrachten.  In deze economische zware periode, hoe eerlijk is dat?

Waar er extra en individuele begeleiding was beloofd en ophalen van cijfers is het schooljaar voor het 10de leerjaar zo goed als beëindigd.

Het is afschuwelijk en ronduit beschamend wat het ministerie van Onderwijs met de toekomst van ons land doet. Het is ook bedenkelijk wat het doel van het ministerie is. Is het ministerie moedwillig bezig een sociale orde te creëren, waarbij de arbeidende klasse wordt bepaald en gedefinieerd uit een bepaalde sociale klasse. Een discriminerende orde: de rijken gaan hun kinderen met behulp van private scholen nog altijd de ontwikkelingskansen kunnen bieden, maar gezinnen wiens kinderen vanwege sociale omstandigheden in dit systeem vast zullen zitten, zullen met moeite eruit kunnen stappen.

Het onderwijs is letterlijk aan het crashen of  is al gecrasht !

Dé zeer bezorgde stem

Ahilia Welles
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May