VS wil resolutie indienen voor multinationale strijdmacht Haïti
01 Aug, 12:44
foto
Een politiepatrouille van Haïti tijdens een anti-bende-operatie in de wijk Tabarre in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: AP)


De Verenigde Staten (VS) is van plan een resolutie in te dienen bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VNVR) om een "multinationale strijdmacht" in Haïti te autoriseren. Het besluit van Washington komt nadat Kenia zich bereid had verklaard de missie te leiden.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, zei maandag tegen verslaggevers dat elke missie naar Haïti, dat kampt met toenemend bendegeweld, eerst toestemming van de VN-Veiligheidsraad nodig heeft.

"De Verenigde Staten gaat samen met Ecuador een resolutie indienen bij de VN-Veiligheidsraad om die stap te zetten", zei hij. Miller specificeerde niet wanneer de resolutie precies naar voren zou worden gebracht, maar hij zei dat het in de nabije toekomst zou gebeuren.

"De tweede stap is dat de regering van Kenia een beoordelingsmissie moet uitvoeren, wat ze van plan is de komende dagen en weken te doen", zei Miller, eraan toevoegend dat Kenia vervolgens met geallieerde landen zal corresponderen over de behoeften van de troepenmacht en welke landen mogelijk deelnemen.

"We zijn vastbesloten om de middelen te vinden om deze multinationale strijdmacht te ondersteunen", zei hij tegen verslaggevers.

Al maanden pleiten Haïtiaanse functionarissen voor internationale steun, waaronder een "gespecialiseerde strijdmacht", terwijl inwoners van de hoofdstad Port-au-Prince en andere delen van het land zwaar lijden door het wijdverbreide geweld van gewapende bendes.

Haïti, een van de armste landen ter wereld, wordt al jaren geconfronteerd met ongebreideld crimineel geweld. Het heeft ook te lijden gehad van periodieke natuurrampen en een langdurige politieke impasse die nog werd verergerd door de moord op president Jovenel Moise in juli 2021.

Maar ondanks de steun van de VN en de VS, is de roep om een multinationale troepenmacht tot stilstand gekomen, aangezien geen enkel land ermee instemde een dergelijke missie te leiden.

Groepen uit het maatschappelijk middenveld hebben ook het vooruitzicht van buitenlandse interventie afgewezen en opgeroepen tot lokale oplossingen voor de veelzijdige crisis van het land.

Op zaterdag sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken met de Keniaanse president William Ruto en prees "Kenia's positieve overweging om een multinationale troepenmacht in Haïti te leiden", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het blijft onduidelijk wat andere landen zouden kunnen bijdragen aan een dergelijke missie.

De aankondiging kwam toen de Haïtiaanse regeringstroepen moeite hadden om criminele bendes in bedwang te houden, wat de afgelopen maanden leidde tot een golf van moorden door burgerwachten.

Het geweld heeft geleid tot kritiek op de Haïtiaanse premier Ariel Henry, die sinds de dood van Moise de feitelijke leider van het land is, maar met een legitimiteitscrisis wordt geconfronteerd omdat de meeste staatsinstellingen niet functioneren en verkiezingen herhaaldelijk zijn uitgesteld.

De crisis heeft mensenrechtenorganisaties er ook toe aangezet om te waarschuwen dat Haïti zou kunnen afglijden naar een burgeroorlog.

Donderdag beval de VS het vertrek van niet-dringend overheidspersoneel en drong er bij de Amerikaanse burgers op aan het Caribische land "zo snel mogelijk" te verlaten.

Begin juli herhaalde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zijn oproep voor een "robuuste internationale troepenmacht" om de veiligheidstroepen van Haïti te helpen reageren op het geweld.

"We moeten Haïti op de internationale politieke kaart zetten en de tragedie van het Haïtiaanse volk tot de topprioriteit van de internationale gemeenschap maken", zei Guterres tijdens een bezoek aan Port-au-Prince. "Ik ontmoette Haïtianen en ik voelde de uitputting van een bevolking die te lang met een waterval van crises en ondraaglijke levensomstandigheden te maken heeft gehad."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May