Karto: PL-pilot voor betaalbare basisgoederen
31 Jul, 10:42
foto
De Pertjajah Luhur is zondag in Commewijne een pilot gestart om basisproducten tegen importprijzen te verkopen. Velen hebben hier gebruik van gemaakt.


De basisproducten caravan van de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) is bedoeld om de samenleving goederen aan te bieden tegen importprijzen. We proberen de diverse tussenschakels uit te schakelen, zodat de goederen toch betaalbaar kunnen zijn voor de samenleving. Een liter spijsolie (Soya en Zonnebloem) kost respectievelijk SRD 45 om SRD 55. De winkelprijzen zijn gemiddeld SRD 75 en SRD 90 voor 900 ml. Dit legt Evert Karto volksvertegenwoordiger van de ABOP/PL-fractie uit het district Commewijne aan Starnieuws.

Het gaat om een pilot project. De eendaagse caravan is zondag begonnen te Mariënburg en eindigde in Tamanredjo. De politicus legt uit dat hij niet ontevreden is met de opkomst. "Dit is een nieuw concept. We hebben onze buurtwinkel te Beekhuizen. Maar door de verhoogde benzinekosten heeft de partij gemeend om naar de gemeenschap toe te gaan."
Volgens Karto weet de partij als geen ander dat de huidige economische situatie zeer nijpend is voor de samenleving. De rood-witte organisatie weigert aan de kant te blijven zitten om mee te jammeren. Integendeel wenst de PL een significante bijdrage te leveren om het armoedevraagstuk aan banden te helpen leggen.

"We begrijpen dat de situatie moeilijk is, daarom heeft voorzitter Paul Somohardjo erop toegezien dat de prijzen zo laag als mogelijk gehouden worden. De producten moeten betaalbaar blijven. De partij is daarom niet gefocust op winstbejag", benadrukt het DNA-lid, met een lichte grijns.

Evert Karto in gesprek met kopers.

De president en diverse kopstukken binnen de regering hebben vaker hun misnoegen geuit over de hoge prijzen van de basisgoederen. Twee weken geleden had vicepresident Ronnie Brunswijk nog erop gewezen dat hij de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Rishma Kuldipsingh, van advies wil dienen als het gaat om de totstandkoming van prijzen bij basisgoederen. Meerdere malen heeft de president ook vermeld dat de tussenhandelaren ervoor zorgen dat de prijzen stijgen. Echter, heeft de regering nog geen concreet antwoord om de tussenhandelaren een stap voor te zijn.

Karto onderstreept het belang van betaalbare basisgoederen. Volgens hem zal de caravan zich niet beperken tot Commewijne. Na evaluatie van deze activiteit zal de gemeenschap op de hoogte worden gesteld waar de caravan zich zal bevinden in de komende periode.

Joyce M.(39) is ingenomen met dit initiatief. Volgens haar is het een ruime besparing alleen op spijsolie. Ze is ambtenaar  en heeft meteen 4 flessen en andere spullen gekocht. Verder vindt ze het ook handig dat het geen pakketmodel is waarbij je spullen koopt die je nauwelijks of nooit gebruikt. De keuze wordt aan het individu overgelaten. Dit vindt ze ook een goed idee. Over de huidige economische situatie doet ze haar lippen stijf op elkaar en zegt dat ze niet over de politiek wens te praten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May