Kenia klaar om multinationale troepenmacht naar Haïti te leiden
30 Jul, 06:47
foto
Mensen rennen weg van het traangas dat is afgevuurd door agenten van de Haïtiaanse Nationale Politie. De politie heeft een kamp voor de Amerikaanse ambassade, in Port-au-Prince ontruimt. Mensen die proberen te ontsnappen aan de dreiging van gewapende bendes hadden er een kamp opgezet. (Foto: Reuters)


Kenia staat gereed om een multinationale troepenmacht naar Haïti te leiden, dat een golf van geweld tussen politie en bendes ervaart. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd.

Een escalatie van het geweld door de gewapende bendes van Haïti leidt tot een humanitaire crisis waarbij tienduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.

Eerder deze maand deed VN-secretaris-generaal Antonio Guterres een beroep op de Veiligheidsraad en belangrijke potentiële bijdragende landen om snel te handelen om de voorwaarden te scheppen voor de inzet van multinationale strijdkrachten in Haïti.

"Op verzoek van de Friends of Haiti Group of Nations heeft Kenia ermee ingestemd positief te overwegen om een multinationale strijdmacht naar Haïti te leiden", zei minister van Buitenlandse Zaken, Alfred Mutua, in een verklaring.

"Kenia's toezegging is om een contingent van 1.000 politieagenten in te zetten om de Haïtiaanse politie te trainen en te helpen de normaliteit in het land te herstellen en strategische installaties te beschermen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Haïti heeft nog niet gereageerd op de verklaring.

Mutua zei dat de geplande inzet vanuit Kenia nog steeds onderhevig is aan het verkrijgen van een mandaat van de VN-Veiligheidsraad en Keniaanse autorisaties. "Een beoordelingsmissie door een taakteam van de Keniaanse politie is gepland voor de komende weken", zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May