Regering dient 3 wetsontwerpen in wijziging Kiesregeling
30 Jul, 00:00
foto


De regering heeft drie ontwerpwetten over de wijziging van de Kiesregeling ingediend. In de ontwerpen zijn er varianten opgenomen van de verdeling van de zetels. Naast de drie ontwerpwetten, hebben de fracties van de NDP, de VHP en de ABOP/PL ook initiatiefwetten ingediend voor wijziging van de Kiesregeling. De VHP en de ABOP/PL hebben ook initiatiefvoorstelling ingediend voor de wijziging van de grondwet. De regering wil een breed maatschappelijk draagvlak voor de wijziging van de Kiesregeling en wenst in overleg te treden met diverse betrokkenen.

De varianten die de regering voorstelt zijn:
a. de toewijzing van 1 vaste voet op districtsniveau vindt plaats, voor zover de landelijke kiesdeler en meerderheid van stemming in het district is behaald. De 41 zetels worden toegewezen op basis van landelijke evenredige vertegenwoordiging.

b. de toewijzing van de vaste voet zetel vindt plaats onder de navolgende voorwaarden:
1. Een politieke organisatie moet op landelijk niveau tenminste 1 zetel hebben behaald.
2. De districtszetel wordt toegekend als die het hoogste aantal geldige stemmen heeft behaald in het desbetreffende kiesdistrict.
De 41 zetels worden toegewezen op basis van landelijke evenredige vertegenwoordiging.

c. de toewijzing van 1 vaste voet op districtsniveau vindt plaats, krachtens de meerderheid van stemmen in het district. De 41 zetels worden toegewezen op basis van landelijke evenredige vertegenwoordiging.

Deze drie varianten zijn goedgekeurd door de regering tijdens een regeringsvergadering woensdag. De goedgekeurde ontwerpwetten zijn doorgestuurd voor advies naar de Staatsraad. Vooruitlopend op dit advies zijn de ontwerpwetten ook gestuurd naar De Nationale Assemblee, vanwege het urgent karakter van deze kwestie, staat in een missive ondertekend door president Chan Santokhi.

De regering heeft kennisgenomen van de initiatiefvoorstellen die gedaan zijn door de politieke partijen vertegenwoordigd in De Nationale Assemblee, maar ook voorstellen en inzichten van sociaal maatschappelijke organisaties. De regering vindt dat, gelet op het belang van deze materie, het besluit hierover een breed gedragen sociaal, maatschappelijk en politiek draagvlak nodig heeft. De regering wenst overleg te hebben met De Nationale Assemblee, de politieke partijen en overige relevante betrokkenen, om uiteindelijk te komen tot een wetsontwerp welke het besluit van het Constitutioneel Hof het dichtst nadert.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May