Elon Musk doopt Twitter om tot 'X'
25 Jul, 13:20
foto
Het iconische blauwe vogellogo verdwijnt van sociale media en maakt plaats voor een simpele X.


Het logo van Twitter is gewijzigd. De iconische blauwe vogellogo is nu vervangen door een simpele X. Vanaf maandag, gisteren, is de desktopversie van Twitter voorzien van het nieuwe logo.

De beslissing van miljardair Elon Musk om Twitter om te dopen tot X kan juridisch gecompliceerd zijn: bedrijven als Meta en Microsoft hebben al intellectuele eigendomsrechten op dezelfde letter.

X wordt zo veel gebruikt en genoemd in handelsmerken dat het een kandidaat is voor juridische uitdagingen - en het bedrijf dat voorheen bekend stond als Twitter zou in de toekomst met zijn eigen problemen te maken kunnen krijgen om zijn X-merk te verdedigen.

"Er is een kans van 100% dat Twitter hiervoor door iemand wordt aangeklaagd", zei handelsmerkadvocaat Josh Gerben, die zei dat hij bijna 900 actieve Amerikaanse handelsmerkregistraties telde die al de letter X dekken in een breed scala van industrieën.

Musk hernoemde maandag het socialemedianetwerk Twitter tot X en onthulde een nieuw logo voor het socialemediaplatform, een gestileerde zwart-witversie van de letter.

Eigenaren van handelsmerken - die zaken beschermen als merknamen, logo's en slogans die bronnen van goederen identificeren - kunnen inbreuk claimen als andere merken verwarring bij de consument zouden veroorzaken. Rechtsmiddelen variëren van geldelijke schadevergoeding tot het blokkeren van gebruik.

Microsoft is sinds 2003 eigenaar van een X-handelsmerk met betrekking tot communicatie over zijn Xbox-videogamesysteem. Meta Platforms - wiens Threads-platform een nieuwe Twitter-rivaal is - is eigenaar van een federaal handelsmerk dat in 2019 is geregistreerd met een blauw-witte letter "X" voor velden zoals software en sociale media.

Meta en Microsoft zullen waarschijnlijk geen rechtszaak aanspannen tenzij ze zich bedreigd voelen dat Twitter's X inbreuk maakt op de merkwaarde die ze in de letter hebben opgebouwd, zei Gerben.

Meta zelf zorgde voor uitdagingen op het gebied van intellectueel eigendom toen het zijn naam veranderde van Facebook. Het wordt geconfronteerd met rechtszaken over handelsmerken die vorig jaar zijn aangespannen door investeringsmaatschappij Metacapital en virtual reality-bedrijf MetaX, en heeft een andere schikking getroffen over het nieuwe logo met het oneindigheidssymbool.


En als het Musk lukt om de naam te veranderen, kunnen anderen nog steeds 'X' voor zichzelf claimen.

"Gezien de moeilijkheid om een enkele letter te beschermen, vooral een die commercieel zo populair is als 'X', zal de bescherming van Twitter waarschijnlijk beperkt zijn tot afbeeldingen die sterk lijken op hun X-logo", zegt Douglas Masters, een handelsmerkadvocaat bij advocatenkantoor Loeb & Loeb.

"Het logo heeft niet veel onderscheidend vermogen, dus de bescherming zal erg beperkt zijn."

Insider meldde eerder dat Meta een X-handelsmerk had, en advocaat Ed Timberlake tweette dat Microsoft er ook een had.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May