Ex-militairen pleiten voor herintroductie dienstplicht
25 Jul, 00:00
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie (links) luistert naar de grieven van de ex-militairen. Zij willen beter worden behandeld en vragen aandacht voor hun problemen.


De ex-militairen hebben aan de minister van Defensie Krishna Mathoera voorgesteld om de dienstplicht te her- introduceren. Volgens deze groep is de discipline onder de  jongeren zoek. De waarden en normen zijn ook aan het vervagen. Verder baart de jeugdcriminaliteit, waaronder de zogenaamde ‘gang gevechten', zorgen. Onlangs heeft een scholier het leven gelaten, waarbij de dader ook een leerling is.

Wat de ex-militairen betreft, moet elke jongen vanaf 16 jaar die niet meer naar school wil en die er bewust voor kiest om op de hoeken van de straat te staan met alle gevolgen van dien, opgenomen worden in de dienst. De schoolgaande jongeren moeten wel vrijgesteld worden van deze regeling. In oktober 1970 werd de wet dienstplicht aangenomen. De dienstplicht gold tussen 1971 en 1992. De afschaffing van de dienstplicht vond in 1992 plaatst na verloop van de Binnenlandse Oorlog. De Front-regering van toen vond dat de dienstplicht misbruikt werd door de militaire machthebbers.

Suriname wordt regelmatig opgeschrikt door berichten over misdaad onder jongeren. Uit statistieken van het Openbaar Ministerie is gebleken dat bijkans 240 jeugdigen in verzekering zijn gesteld tussen augustus 2021 en augustus 2022. Van augustus 2020 tot augustus 2021 waren dat er 192. Volgens de Defensieminister is dit een aandachtspunt waarnaar gekeken moet worden. Zij vindt dat dit niet zo snel van de grond kan komen, want diverse maatschappelijke kwesties moeten eerst onder de loep worden genomen.

Verder vroegen de ex-militairen ook aandacht voor hun sociale uitkeringen. Zij willen ook in aanmerking komen voor een stuk grond om hun leven dragelijker te maken. De meeste ex-militairen waren tussen de 18 en 33 jaar oud ten tijden van de Binnenlandse Oorlog. Velen hebben niet genoten van hun jeugd, anderen zijn verminkt en/of zwaar getraumatiseerd. Volgens de groep wonen de meeste in bij hun ouders en geven aan dat ze geen leven hebben. Ze vinden het minder prettig dat ze voor land en volk hebben gestreden en dat er nauwelijks wordt omgekeken naar hen.

Bevelhebber Werner Kioe A Sen merkte op dat diverse programma’s zo goed als rond zijn voor de ex-militairen. Hij liet optekenen dat er vanaf nu beter zal worden omgekeken naar deze groep. Zo mag de groep uitkijken om te helpen om het agrarische beleid van het ministerie te ondersteunen.

De minister gaf aan dat de administratieve zaken toen verkeerd zijn afgewikkeld waardoor er niet voldoende rekening is gehouden met de groep ex-militairen tijdens hun ontslagprocedure. Ze legt uit dat er met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting diverse gesprekken gevoerd zijn over de SRD 1.800 koopkrachtversterking. In een kleiner verband zullen groepen om de tafel zitten om de zaken verder te bespreken.

Maandag werden kransen gelegd bij het Monument voor Gesneuvelde Militairen die deelgenomen hadden aan de Binnenlandse Oorlog tussen 1986 en 1992. In die periode hebben 72 militairen het leven gelaten. “Deze militairen hebben het hoogste goed dat ze bezaten gegeven aan de dienstbaarheid van hun land”, merkte Mathoera op.  
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May