Olieprijzen stijgen; krappe aanbod werkt renteverhogingen tegen
24 Jul, 12:42
foto
Pompkrikken werken bij zonsondergang in Midland, Texas, VS. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, gestegen toen een krapper wordend aanbod en de hoop op Chinese stimuleringsmaatregelen de Brent ruim boven de US$80 per vat brachten, ook al verwachtten handelaren meer renteverhogingen van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

Brent-futures op ruwe olie stegen met 45 dollarcent (0,6%) tot US$ 81,52 per vat. De Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie kostte US$ 77,55 per vat, ook een stijging van 48 dollarcent (0,6%).

De benchmarks stegen vorige week met respectievelijk 1,5% en 2,2%, hun vierde winst op rij in een week, aangezien het aanbod naar verwachting zal afnemen na OPEC+-verlagingen.

Vorige week escaleerden de gevechten ook in Oekraïne nadat Rusland zich terugtrok uit een door de VN bemiddelde veilige zeecorridorovereenkomst voor graanexport.

De stijging van de olie weerspiegelt "verkrappende omstandigheden, aangezien de daling van de olieproductie in Saudi-Arabië gevolgen heeft voor de markt... zelfs nu de vraag naar benzine en vliegtuigbrandstof in de zomer iets sterker is geweest", aldus Citi Research in een notitie.

De bank zei in de zomer wat opwaarts potentieel voor olie te zien en voorspelt een gemiddelde prijs in het derde kwartaal van US$83 per vat.

"Hoewel een nieuwe renteverhoging door de Fed deze week enige prijsvolatiliteit op de korte termijn kan veroorzaken, verwachten we dat verkrappende marktomstandigheden door de OPEC's bezuinigingen op het aanbod en toenemende speculaties op de markt over verdere stimuleringsmaatregelen in China de prijzen tot en met het derde kwartaal dit jaar zullen blijven opdrijven", aldus analisten van National Australian Bank in een notitie.

Beleggers hebben deze week verhogingen met kwartpunten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank ingeprijsd, dus de focus zal liggen op wat Fed-voorzitter Jerome Powell en ECB-president Christine Lagarde zeggen over toekomstige renteverhogingen.

Stijgende rentetarieven hebben investeringen getemperd en de greenback versterkt, waardoor in dollars luidende grondstoffen duurder zijn geworden voor houders van andere valuta's.

In China heeft de staatsplanner maandag maatregelen onthuld om particuliere investeringen in sommige infrastructuursectoren aan te moedigen. Hij zei dat het ook de financieringssteun voor particuliere projecten zal versterken.

Marktdeelnemers verwachten dat Beijing gerichte stimuleringsmaatregelen zal nemen om de afkalvende economie te ondersteunen, waardoor de vraag naar olie bij 's werelds nummer 2 consument waarschijnlijk zal toenemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May