Padieboeren hebben dit seizoen 9.000 ha meer ingezaaid
24 Jul, 00:01
foto


Dit seizoen is in totaal 27.000 ha padie ingezaaid, 9.000 ha meer dan het vorige seizoen. Er zijn diverse maatregelen genomen om de omstandigheden voor de productie van rijst te verbeteren. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) laat weten dat met diverse maatregelen die getroffen worden, gestreefd wordt om binnen 2 jaren de uiteindelijke inzaai te brengen naar ruim 80.000 hectaren op jaarbasis. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de '25/25 Vision' van de Caricom en tegelijk ook aan de voedselschaarste wereldwijd.

De afgelopen paar seizoenen hebben de rijstboeren enorm te lijden gehad van ongunstige klimatologische omstandigheden en overstromingen. Zeker 3 seizoenen hadden ze niet aan de noodzakelijke droge grondbewerking kunnen doen. Dit voorjaar waren de omstandigheden veel beter, waardoor zij hun totale oogst hebben binnengehaald en ook aan droge grondbewerking hebben kunnen doen.

LVV meldt dat ook de overheid zwaar is ingekomen met onderhoud aan droge en natte infrastructuur. Momenteel worden de kleine- en middelgrote rijstboeren deels gecompenseerd voor de schade welke zij hebben geleden door overstromingen en rattenplaag in de afgelopen periode, vanwege het verstrekken van ureum kunstmest.

Simultaan is het ministerie van LVV bezig met aanpak van de pompgemalen te Wageningen en Wakay en diverse kunstwerken waaronder de Arawara sluis. In de verschillende polders zijn boeren bezig zich in coöperaties te organiseren om vanaf het komende seizoen gebruik te kunnen maken van goedkope kredieten onder gunstige voorwaarden welke door NOFA worden aangeboden. Het ministerie van LVV heeft de vorige week het NOFA fonds wederom opgetopt met SRD 100 miljoen. Begin komend jaar zal het fonds verder worden versterkt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May