Spanje: Spook van extreemrechts hangt boven krappe peilingen
23 Jul, 06:47
foto
De Spaanse socialistische leider Pedro Sanchez klapt in de handen tijdens de openingscampagne voorafgaand aan de vervroegde verkiezingen in Madrid, Spanje. Hij staat in de race tegenover de kandidaat van de Spaanse Volkspartij, Alberto Nunez Feijoo. (Foto's: Reuters)


Spanje gaat vandaag naar de stembus in een mogelijk krappe algemene verkiezingen die worden gekenmerkt door ideologische verschillen, het schrikbeeld van extreemrechts en irritatie over gedwongen worden om te stemmen tijdens de zomervakantie.

Stemmen begint om 9.00 uur en sluit om 20.00 uur lokale tijd, wanneer exit-polls worden vrijgegeven. Het eindresultaat zal naar verwachting worden beslist door minder dan een miljoen stemmen en minder dan 10 zetels in het parlement met 350 zetels, zeggen experts.

De socialistische premier Pedro Sanchez riep de vervroegde verkiezingen uit nadat links een pak slaag kreeg bij de lokale verkiezingen in mei, maar velen zijn woedend omdat ze op het hoogtepunt van de zinderende zomer werden opgeroepen om te gaan stemmen.

De Spaanse postdienst meldde vrijdag dat het aantal stemmen per post al het record van 2,4 miljoen had overschreden, aangezien veel mensen ervoor kiezen om hun stem uit te brengen vanaf het strand of de bergen, in plaats van vanuit hun warmere thuissteden.

De socialistische minderheidsregering (PSOE) van Sanchez, die momenteel een coalitie vormt met de extreem-linkse Unidas Podemos, die zondag deelneemt aan de verkiezingen onder het Sumar-platform, heeft progressieve wetten aangenomen op het gebied van euthanasie, transgenderrechten, abortus en dierenrechten.

Het heeft gewaarschuwd dat dergelijke rechten kunnen worden teruggedraaid als de antifeministische, op familiewaarden gerichte Vox deel uitmaakt van de volgende regering.

De charismatische Pedro Sanchez, bijgenaamd "El Guapo" (Mr Handsome), heeft zijn termijn als premier gekenmerkt door crisisbeheersing - van de Covid-pandemie en de economische gevolgen ervan tot de politiek ontwrichtende gevolgen van het mislukte onafhankelijkheidsbod van 2017 in Catalonië.

PP-leider Alberto Nunez Feijoo, die nog nooit een verkiezing heeft verloren in zijn geboorteland Galicië, heeft zijn reputatie van saaiheid misbruikt door zichzelf te verkopen als een stabiel en veilige persoon, wat sommige kiezers zou kunnen aanspreken, zeggen experts.

De vorming van een nieuwe regering hangt af van ingewikkelde onderhandelingen die weken of maanden kunnen duren en zelfs kunnen uitmonden in nieuwe verkiezingen. Een dergelijke onzekerheid zou Madrid's effectiviteit als huidige gastheer van het zes maanden durende roulerende voorzitterschap van de Europese Unie kunnen aantasten, evenals de besteding van EU- Covid-herstelfondsen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May