Uitbetaling koopkrachtversterking heet hangijzer in DNA
21 Jul, 00:00
foto
Minister Uraiqit Ramsaran beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee over de koopkrachtversterking.


Een heet hangijzer tijdens het 'vragenuurtje' in De Nationale Assemblee gisteren waren de vele klachten over de SRD 1.800 koopkrachtversterking. De meeste van de 33 leden die aan het woord kwamen, hebben het gehad over deze kwestie. Velen die zich maanden geleden hebben opgegeven, hebben niks vernomen van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. De sociaal zwakkeren die op de 'moni karta' wachten, voelen zich ook onzeker, hoewel hun aanvraag is goedgekeurd. Ook wordt de uitkering niet met terugwerkende kracht gegeven.

Minister Uraiqit Ramsaran geeft toe dat er schoonheidsfouten worden gemaakt, maar er is volgens hem grote progressie in de beoordeling en de uitbetaling. De klachten die het ministerie hebben bereikt, zijn meegenomen in een evaluatie. De beoordelingscommissie is gevraagd om nog meer vaart te zetten. De SRD 1.800 wordt tussen de 7e en 10e van de maand uitbetaald. De gelden van juni zijn begin deze maand verstrekt. 

De regering bekijkt of de grens van SRD 6.000 voor een gezin verhoogd wordt naar SRD 8.000 of meer. Er hebben zich ruim 73.000 gezinnen/personen geregistreerd voor de koopkrachtversterking. Alle fysieke aanvragen zijn in het systeem ingevoerd. 60.000 aanvragen zijn volgens Ramsaran beoordeeld. In januari is van start gegaan met 18.000 gezinnen die reeds voorkwamen in het systeem. Het gaat om sociaal zwakkeren.

In april hebben ruim 31.000 personen de koopkrachtversterking ontvangen. In mei was het aantal opgelopen naar 50.000. Toen is besloten de ruim 53.000 ambtenaren een koopkrachtversterking van SRD 2.500 te geven. Zij zijn uit het systeem gelicht omdat de betaling van ambtenaren via Cebuma plaatsvindt. Ook de gepensioneerden bij de overheid moesten eruit gelicht worden. De ruim 30.000 gepensioneerden ontvangen de SRD 1.800 rechtstreeks via het Pensioenfonds.

In juni hebben 41.500 personen de SRD 1.800 ontvangen. Wat de 'moni karta' aanvragen betreft voor mensen die geen bankrekening hebben, zijn de eerste 4.500 verstrekt. Er zijn grote uitdagingen, legde de minister uit, om alles rond te krijgen. De helpdesk is verruimd en er waren meer laptops en mobiele telefoons nodig. Nu zijn ook districtscommissarissen betrokken bij het beantwoorden van vragen van mensen. De minister merkte op dat er oplossingen gezocht worden voor de problemen en de klachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May