Presidentiële delegatie aan de slag in Brussel
17 Jul, 00:58
foto
President Chan Santokhi en minister Albert Ramdin nemen symbolisch een cheque in ontvangst van 2.5 miljoen euro van de overheid van Vlaanderen voor watervoorziening in het binnenland. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi is in Brussel, België aangekomen. Hij heeft intussen een aantal bijeenkomsten bijgewoond, waaronder een ontmoeting tussen organisaties uit het bedrijfsleven, internationale financiële instellingen en regeringsleiders. Het staatshoofd zal vandaag en morgen de EU-CELAC Summit bijwonen. De meeting tussen staatshoofden en regeringsleiders van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (CELAC) en hun ambtgenoten van de Europese Unie (EU) wordt na acht jaar weer gehouden. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt dat de EU en CELAC de afgelopen jaren vanwege omstandigheden, waaronder Covid, niet bij elkaar zijn gekomen. De president heeft naast een ontmoeting met de CEO van de CAF Bank ook een gesprek gehad met de topman van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), welke financiële instelling reeds ruim actief is in Suriname. “De president heeft de CEO’s van beide organisaties gesproken en binnenkort zal er een delegatie van CAF richting Suriname afreizen om verdere gesprekken te voeren over mogelijke toelating van Suriname tot de bank”, zegt minister Ramdin. Hij laat via de Communicatiedienst Suriname optekenen dat de financiering van belangrijke ontwikkelingsprojecten in het belang van de ontwikkeling van het land dan ruimer aan bod zal komen.

Santokhi heeft in Brussel ook een voorbereidingsvergadering gehad met zijn delegatie over de activiteiten die vandaag zullen starten. “Daarbij is duidelijk gebleken dat naast het officiële programma er ruimschoots de gelegenheid is om bilaterale ontmoetingen te hebben,” merkt Ramdin op. Er staan gesprekken met president Emmanuel Macron van Frankrijk en demissionaire premier Mark Rutte van Nederland op de agenda. Het staatshoofd heeft ook met president Irfaan Ali van gedachten gewisseld over de bilaterale relatie tussen Suriname en Guyana alsook over een aantal issues de regio rakende. “Het waren positieve en constructieve gesprekken gericht op vooruitgang, het vergroten van onze capaciteit om meer arbeid te creëren met name in de landbouw”, laat minister Ramdin optekenen. Hij deelt mee dat er binnenkort een Guyanese delegatie naar Suriname komt om verdere gesprekken te voeren.

Het staatshoofd heeft in Brussel een uitgebreid interview afgestaan aan een magazine die zich toespitst op diplomatie. Het gesprek betrof de verschillende aspecten van Suriname buitenlandse politiek. Verder heeft president Santokhi symbolisch een cheque ter waarde van 2.5 miljoen euro in ontvangst mogen nemen in het kader van watervoorziening in het binnenland. Het gaat om een schenking van de overheid van Vlaanderen. De projecten zullen worden uitgevoerd door het Belgische waterleidingbedrijf BOSAQ, dat reeds activiteiten ontwikkelt in Suriname. Ramdin: “BOSAQ is bereid om met lokale partners het gehele land van drinkwater te voorzien. Dat is een ander project dat binnenkort in samenwerking met partners in Suriname gestart zal worden.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May