Ook ABOP/PL dient voorstel wijziging Kiesregeling en grondwet in
14 Jul, 12:00
foto


In navolging van de NDP & Edward Belfort (ABOP) en de VHP-fractie heeft ook de ABOP/PL een initiatiefvoorstel gedaan om de Kiesregeling te wijzigen. De Assembleeleden Edgar Sampie en Evert Karto hebben ook een conceptwet ingediend om de grondwet aan te passen.

ABOP/PL heeft in de initiatiefvoorstellen minimale aanpassen aangebracht. Artikel 9 van de Kiesregeling is onverbindend verklaard, waardoor er een nieuwe zetelverdeling moet komen voor de districten. In het voorstel van deze fractie worden voor Paramaribo en Wanica de zetels verruimd, terwijl alle andere districten moeten inleveren. Paramaribo en Wanica samen krijgen in plaats van 24 zetels in dit voorstel 32; van 47% naar 63% van de DNA-zetels.

Net als in het voorstel van de NDP-fractie pleiten Sampie en Karto voor een onafhankelijke verkiezingsautoriteit. Dit dient echter bij de volgende verkiezing in te gaan. In de grondwetswijziging wordt voorgesteld dat er ten minste één lid van De Nationale Assemblee per district wordt gekozen. Personen die zich in een district kandidaat hebben gesteld, moeten hun werkelijke hoofdverblijf in het district hebben. In plaats van 2 jaar wonen in een district is het voorstel dat de kandidaat voorafgaand aan de verkiezing één jaar ter plekke moet wonen.

De ABOP/PL doet een voorstel waarbij het mogelijk wordt dat de president en vicepresident die voor vijf jaar worden gekozen, tussentijds kunnen aftreden. De ambtstermijn eindigt eerder bij besluit van De Nationale Assemblee tot tussentijds aftreden van de president en de vicepresident. Indien het ambt vacant wordt, begint voor de daaropvolgende gekozen president en/of vicepresident een nieuwe ambtstermijn.

U kunt de initiatiefvoorstellen van de ABOP/PL hier downloaden.
pdf-icon.gif Iinitiatiefvoorstel_wijziging_Kiesregeling_ABOP-PL.pdf     pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_wijziging_grondwet_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May