President: EBS moet niet weer in zwaar weer terechtkomen
13 Jul, 13:25
foto
Marcel Eyndhoven, technisch directeur van EBS. (Foto: CDS)


De directie van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de raad van commissarissen hebben een regulier onderhoud gehad met president Chan Santokhi. Er is onder meer van gedachten gewisseld over de bedrijfsvoering en hetgeen vanuit de regering gewenst is. De president heeft de EBS-leiding gevraagd om ervoor te zorgen dat het bedrijf niet weer in zwaar weer terechtkomt.

De stroomtarieven zijn onlangs verhoogd omdat de subsidie moet worden afgebouwd. Dat is een van de eisen van het Internationaal Monetair Fonds. Technisch directeur Marcel Eyndhoven laat via de Communicatiedienst Suriname optekenen dat het bedrijf continu in contact staat met de groepen die de verhoging het zwaarst gaan voelen. De subsidie van  SRD 150 is komen weg te vallen. Het gaat volgens de technisch directeur niet om een te zware verhoging die in het algemeen gaat optreden bij de niet huishoudelijke verbruikers. Over de gasprijzen wijst hij erop dat deze nog gesubsidieerd worden. De nieuwe prijzen zullen niet in één keer op de gemeenschap overgebracht worden. Partijen buigen zich momenteel over het hoe en wanneer van de invoering.

Eyndhoven benadrukt dat met energievoorziening grote investeringen gepaard gaan, waardoor het bedrijf en de regering met elkaar op één lijn moeten zijn. Hij merkt op dat de hele ontwikkeling van het land ook samenhangt met een goede en optimale energievoorziening. Het is daarom van belang dat partijen op het juiste moment zaken gereed hebben, zodat de ontwikkeling van het land vlot kan verlopen. Tijdens het onderhoud is ook gesproken over de efficiëntie en inrichting van het bedrijf.

De EBS-directie heeft president Santokhi verder geïnformeerd over de stand van zaken rond de uitvoering van de Energiewet 2016 houdende vaststelling van regels betreffende elektriciteitsvoorziening. De technisch directeur zegt dat deze wet de EBS verplicht tot een paar handelingen die met de organisatie van het bedrijf te maken hebben. “De president wilde daarover geïnformeerd worden en we hebben hem aangegeven wat de status is. Dat we in een vrij vergevorderde staat zijn voor de implementatie van die regelgeving, zodat ook wij compliance zijn met die wet en andere zaken die betrekking hebben op de toekomst van de energievoorziening.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May