Assembleeleden bezoeken Merian goudmijn
12 Jul, 02:55
foto
Assembleeleden hebben een bezoek gebracht aan de Merian goudmijn van Newmont Suriname. Verschillende aspecten van de mijnoperaties zijn aan de orde gesteld. (Foto: Newmont Suriname)


Leden van De Nationale Assemblee hebben maandag een bezoek gebracht aan de Merian-mijn. Newmont Suriname heeft voor hen de mogelijkheid gecreëerd om zich op de hoogte te stellen van de bedrijfsactiviteiten. Zij konden getuige zijn van de naleving van de overeenkomsten die Newmont Suriname heeft met de regering en de Pamaka-gemeenschap, en om de impact van het bedrijf op nationaal en lokaal niveau te laten zien.

De parlementsleden zijn ontvangen door Senior Director External Relations, Shirley Sowma-Sumter, General
Manager Merian Mine Wilfred Visser, leden van het management van Newmont Suriname en deskundigen van diverse afdelingen van het bedrijf. Het is nu 10 jaar geleden dat de Wet Merian Goudproject werd aangenomen in De Nationale Assemblee.

Gedurende het bezoek zijn verschillende aspecten van de mijnoperaties en de process plant behandeld. Er werden presentaties gegeven over de gezondheid en veiligheid binnen het bedrijf, Human Resource, Social Responsibility, Security, Externe Betrekkingen en de strategie over samenwerking met kleinschalige mijnbouwers, meldt het bedrijf.
Tijdens het bezoek maakte Newmont Suriname ook gebruik van de gelegenheid om de perspectief te delen over het wetsontwerp 'Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken'. Het bedrijf moedigde de parlementsleden aan om open en constructieve dialoog over dit onderwerp te faciliteren met alle betrokken partijen.

Newmont heeft als wereldwijde leider in de mijnbouwindustrie sinds 2015 best practices met betrekking van het proces van ‘Vrijelijk tot stand gekomen, voorafgaand en weloverwogen instemming’ (‘Free, Prior and Informed Consent’, afgekort FPIC) in het bedrijfsmodel opgenomen. Dit proces is proactief toegepast en ondersteund door verschillende initiatieven die door het bedrijf zijn uitgevoerd. Als een inclusieve burger (bedrijf) van Suriname is Newmont van harte bereid deel te nemen aan deze dialoog binnen het gegeven kader en de wettelijke parameters.

Naast het FPIC-proces heeft het bedrijf bestaande programma’s en initiatieven om het zogeheten 'Benefit Sharing Principle' te bevorderen, werd aan de Assembleeleden voorgehouden.
Enkele voorbeelden hiervan zijn:
1. De economische bijdrage aan het Pamaka-gebied en de Pamaka-gemeenschap (US$ 10 miljoen in 2022). 
2. Oprichting van het Pamaka Community Development Fund-CDF (2016-Q1 2023: ongeveer US$ 3 miljoen).
Deze initiatieven van “Benefit Sharing” zijn vastgelegd als verplichtingen in de delfstoffenovereenkomst en de Samenwerkings Overeenkomst met betrekking tot preferentiële aankopen en aanbestedingsbeleid en kleinschalige mijnbouw.

Sowma-Sumter gaf aan dat Newmont Suriname zeer verheugd is over de gelegenheid om het bezoek voor de leden van de Nationale Assemblee te faciliteren. Zij benadrukte dat het bedrijf er voortdurend naar streeft de voorkeurspartner te zijn van onze belanghebbenden door diverse interactie, bij het opbouwen en onderhouden van relaties. In dit proces wil het bedrijf dat belanghebbenden in staat stellen bij te dragen, actief deel te nemen en te profiteren van lokale kansen en investeringsprogramma's voor de gemeenschap. Newmont Suriname zal blijven bijdragen via de reeds bestaande programma’s.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May