Extreem weer in Latijns-Amerika ontketent vicieuze cirkel
06 Jul, 10:42
foto
Een luchtfoto toont een boot die is gestrand op de La Boca-dam als gevolg van droogte in het noorden van Mexico, in Santiago, Mexico. (Foto: Reuters)


Extreem weer richt grote schade aan in heel Latijns-Amerika, veroorzaakt miljarden schade en ontketent een vicieuze cirkel die leidt tot een grotere vraag naar fossiele brandstoffen en meer klimaatverandering. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) woensdag gezegd.

Volgens het State of the Climate in Latin America and the Caribbean 2022-rapport zijn de temperaturen de afgelopen 30 jaar met gemiddeld 0,2 graad Celsius per decennium opgewarmd – het hoogste percentage ooit gemeten.

Naarmate de temperaturen stijgen, komen extreme weersomstandigheden vaker voor, met vaak onverwachte gevolgen die de klimaatverandering aanwakkeren, aldus het rapport.

"Langdurige droogte leidde tot een daling van de productie van hydro-elektriciteit in grote delen van Zuid-Amerika, wat leidde tot een toename van de vraag naar fossiele brandstoffen in een regio met een groot onbenut potentieel voor hernieuwbare energie", aldus het rapport.

Bosbranden in delen van Latijns-Amerika in 2022, aangewakkerd door droge bodems en extreme hitte, zorgden ervoor dat de uitstoot van kooldioxide piekte tot het hoogste niveau in 20 jaar, waardoor de temperatuur opliep en het risico op rampen verder toenam, aldus het rapport.

"Veel van de extreme gebeurtenissen werden beïnvloed door de langlopende La Niña, maar droegen ook het kenmerk van door de mens veroorzaakte klimaatverandering", zei WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. "De pas gearriveerde El Niño zal de hitte opvoeren en meer extreem weer met zich meebrengen."

Droogte en stormen vormden het grootste deel van de US$ 9 miljard aan economische schade die in 2022 werd gerapporteerd aan de Emergency Events Database van het Centre for Research on the Epidemiology of Disasters.

Het rapport van het World Meteorological Institute komt te midden van de Conventie over Milieu en Ontwikkeling die in Havana wordt gehouden en wordt georganiseerd door de G77-groep van ontwikkelingslanden, waaronder China.

De Cubaanse minister van Milieu, Elba Rosa Perez, zei dinsdag tijdens de inaugurele zitting van de conventie dat de situatie veel ontwikkelingslanden tot het uiterste heeft gedreven.

"We worden geconfronteerd met steeds sterkere gevolgen van klimaatverandering, maar de beslissingen die in de klimaatonderhandelingen worden genomen voor de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs gaan niet in hetzelfde tempo vooruit", zei ze.

Het Akkoord van Parijs uit 2015 stelde als doel de opwarming onder de 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau te houden, maar wetenschappers en activisten waarschuwen dat er meer actie nodig is om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May