HVB: Gebrek overheidsbeleid scholengeweld onacceptabel
06 Jul, 04:52
foto


De gewelddadige dood van een scholier enkele dagen terug is een absoluut dieptepunt van de toenemende geweldspiraal op scholen. De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) heeft reeds eerder haar ernstige bezorgdheid uitgesproken over het toenemende fysiek en psychisch geweld op vooral de basis- en voj-scholen. Wij kunnen niet voorbijgaan aan deze onaanvaardbare excessen die funest zijn voor onze jeugd en de totale samenleving. Gevechten, schoolbendes en pesterij op scholen, maken het onderwijsklimaat nog grimmiger dan het al is.

Van slagvaardig beleid bij de overheid en andere instanties is echter tot heden niets te merken. Waar de scholen zelf niet in staat zijn de veiligheid op het schoolterrein te garanderen, is een integraal veiligheidsplan voor scholen een grote noodzaak. In plaats van incidentele (repressieve) aanpak van de politie, moet het beleid van de overheid veel meer gericht zijn op het voorkomen van overlast en geweld. Een duurzame aanpak betekent volgens ons ook een 'veiligheidsprogramma op scholen' dat voorziet in schoolcounselors die zich speciaal ontfermen over kinderen met gedragsproblemen en in training van leerkrachten en ouders hoe om te gaan met agressief gedrag van hun pupil. Op zogenaamde “risicoscholen” moeten er nu al concrete voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Dit zijn minimale investeringen die gericht zijn op het weerbaar maken van onze samenleving die zich altijd terugbetalen. Het is een kwestie van de juiste prioriteitsstelling, waarvan wij nu constateren dat de regering veel eerder investeert in haar eigen buitensporige (financiële) voorzieningen, dan investeert in een vitale jeugd. De partij wenst de nabestaanden van de overleden scholier te condoleren alsook de totale scholengemeenschap.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May