Problematiek rijstsector is gebed zonder eind
05 Jul, 22:44
foto


Voor de vele problemen en moeilijkheden waar de rijstsector al jaren mee worstelt, schijnen maar geen adequate oplossingen te kunnen worden gevonden. Twee met de regelmaat van de klok sinds 1985 (!) jaarlijks terugkerende problemen zijn ureum en water. 1985 is het jaar waarin ik mij begon te verdiepen in de handel en wandel van de sector.
De jaarlijkse smeekbede van de rijstboeren om ureum en water en subsidie, om het netto bedrijfsresultaat bij te spijkeren, is verworden tot een gebed zonder eind.

Door de jaren heen heb ik allerhande voorstellen aangedragen om de rendabiliteit van de rijstsector positief te beïnvloeden, om een boost te geven aan deze belangrijke sub-sector van de agrarische sector. Geen enkel voorstel, ondersteund door gedegen onderbouwing en onderzoeken naar financieel-economische haalbaarheid, heeft gehoor gevonden: niet bij stakeholders in de sector en niet bij de overheid. Een sprekend voorbeeld van You can take a horse to the water, but you can’t make it drink.

Ik heb er bij herhaling op gewezen dat te duur wordt geproduceerd: dat alle kosten drukken op de witte, gepolijste rijstkorrel. Reststromen van de rijstteelt die niet worden benut, zijn onder meer, maar niet beperkt tot:
Stro wordt na de oogst op het veld verbrand, terwijl het:
-kan worden gebruikt als grondstof voor de productie van papier en karton;
-voor de teelt van oesterzwam en andere paddenstoelen kan worden aangewend.
Kaf heeft uitstekende fysische eigenschappen, bijvoorbeeld extra drainage. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat:
-rijstkaf een belangrijke bron is van silicium, een element dat de weerbaarheid van planten verhoogt;
-aangezien het gewasbeschermingsmiddelenpakket steeds smaller wordt, is het van groot belang dat de plant gezond is én blijft;
-door de beschikbaarheid van silicium de weerstand van de plant op een hoog peil blijft;
-dat silicium uit rijstkaf gedurende de hele teelt beschikbaar is in het wortelmilieu en direct voor de plant opneembaar is. Omdat rijstkaf een onderdeel is van het substraat komt het silicium altijd in contact met de wortels;
Slijpmeel heeft een hoog gehalte rijstolie, die erg veel gezonde vetten bevat. -Uit 4 ton slijpmeel, kan netto 1 ton rijstolie worden gewonnen-.
Honderd gram rijstolie bevat namelijk 39,3 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 35 gram meervoudig onverzadigde vetten. Rijstolie bevat met name veel Omega 6 linolzuur, een belangrijk essentieel vetzuur. Daarnaast bevatten de zilvervliezen van rijstkorrels vitaminen, mineralen en proteïnen. Dit maakt de rijstolie erg gezond. Verder bevat rijstolie de in vet oplosbare vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die de cellen en het weefsel in het lichaam beschermt. Om deze redenen wordt rijstolie relatief gezond genoemd.
Door de winning van olie uit slijpmeel, door extraheren, expanderen of extruderen, breken de cellen open waardoor de eiwitwaarde van het slijpmeel aanzienlijk stijgt, wat een essentieel bestanddeel van diervoeder oplevert. Maar rijstolie wordt geïmporteerd, terwijl van waardetoevoeging aan lokaal geproduceerde diervoeders, geen sprake is.

Het hiernavolgend bericht dient ter illustratie van de onmacht, het onvermogen en de onwil van zowel private als publieke belanghebbenden in de sub-sector rijst, om invulling te geven aan de ketenverantwoordelijkheid van de branche, waardoor we goede kansen laten liggen. Het is veel woorden, maar weinig wol, om niet te zeggen helemaal geen wol.

Regering stelt platform in voor oplossing problemen rijstsector

President Chandrikapersad Santokhi heeft met het oog op het verhelpen van de problemen binnen de rijstsector, belanghebbenden ontvangen op zijn kabinet. Partijen hebben zich op 5 april 2022 gebogen over de pijnpunten en uitdagingen binnen de sector.
Op 23 april zal het staatshoofd een platform installeren om ervoor te zorgen dat de rijstsector beter tot ontwikkeling komt. Hij riep de diverse stakeholders in deze sector op, zoveel als mogelijk samen te werken, zodat problemen sneller aangepakt en opgelost kunnen worden. Tevens benadrukte het staatshoofd dat de regering niet kan subsidiëren, maar wel kan inkomen met middelen om de boeren een hand te reiken samen met de diverse fondsen die hiervoor zijn opgezet, met name het Nationaal Ontwikkelingsfonds Agribusiness (NOFA-fonds).
Er werd tijdens deze ontmoeting een richtprijs van SRD 470 bepaald voor padie. Dit zal over twee weken weer bekeken en eventueel herzien worden tijdens de installatie van het platform. In het platform zullen stakeholders uit de rijstsector zitting hebben. Daarnaast zullen vanuit de regering de verschillende ministeries zitting hebben te weten, de ministeries van; Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI), Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Openbare Werken (OW) en Financiën en Planning.-.

George Orie

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May