Nederland: Telefoonverbod om schoolstoringen te stoppen
05 Jul, 14:33
foto
Nederland is het nieuwste land dat maatregelen aankondigt om apparaten in klaslokalen te verbieden. (Getty Images)


Apparaten, waaronder mobiele telefoons, worden verbannen uit klaslokalen om te voorkomen dat ze het leren verstoren. Dat heeft de Nederlandse regering aangekondigd. Het initiatief wordt in samenwerking met scholen ingevoerd en moet begin volgend jaar in werking treden.

Er zijn enkele uitzonderingen, onder meer voor studenten met medische behoeften of een functiebeperking, en voor lessen gericht op digitale vaardigheden.

Het verbod is niet wettelijk afdwingbaar, maar kan dat in de toekomst wel worden.

"Hoewel mobiele telefoons bijna verweven zijn met ons leven, horen ze niet thuis in de klas", zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. "Studenten moeten zich daar kunnen concentreren en alle kansen krijgen om goed te leren. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat mobiele telefoons dit verstoren."

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het beperken van de schermtijd van kinderen verband houdt met verbeterde cognitie en concentratie.

Ook andere tech waaronder tablets en smartwatches vallen onder het Nederlandse verbod.

De regering zei dat het aan individuele scholen zou zijn om de exacte regels af te spreken met leraren, ouders en leerlingen - inclusief of ze apparaten volledig van scholen willen weren.

De regeling is het resultaat van een overeenkomst tussen het ministerie, scholen en aanverwante organisaties.

Aan het einde van het schooljaar 2024/2025 zal worden bekeken hoe goed het heeft gewerkt en of een wettelijk verbod nodig is.

De aankondiging volgt op een soortgelijk besluit van Finland vorige week. De regering kondigde aan de wet te wijzigen om het gebruik van telefoons op scholen gemakkelijker te beperken.

Andere landen, waaronder Engeland en Frankrijk, hebben ook voorgesteld mobiele telefoons te verbieden om het leren te verbeteren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May