Guyanezen voortvarend met 'bouw' brug Corantijnrivier
04 Jul, 16:52
foto
Minister Riad Nurmohamed met zijn Guyanese ambtgenoot Juan Edghill in Georgetown samen met ingenieurs en leden van WSP Caribbean.


"We zijn van plan om tegen oktober 2023 een contract te laten ondertekenen en dan kunnen we overgaan tot mobilisatie en daadwerkelijke bouw. Dit is een project dat geen vertraging mag oplopen, in feite moeten we het voortzetten. En dat is een van de redenen waarom we voorafgaand aan het eindrapport informatie hebben verstrekt om de zaken in beweging te krijgen, zodat we op dit moment inzendingen kunnen ontvangen." Zo sprak de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, in bijzijn van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken.

De aankondiging van de ondertekening van het contract voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier is woensdag gedaan tijdens de Second High-Level Decision Makers (HLDM) meeting in buurland Guyana. Minister Nurmohamed was speciaal voor die vergadering afgereisd naar Georgetown. Tijdens de ontmoeting heeft WSP Caribbean, een in Trinidad gevestigd bedrijf ook een presentatie gehouden.

Volgens de Guyanezen markeerde de bijeenkomst de laatste fase van het ontwerp en de haalbaarheidsstudies voor de brug. Van de geprekwalificeerde firma's wordt verwacht dat zij hun biedingen eind juli indienen, waarbij de sluitingsdatum is vastgesteld op 1 augustus. Het evaluatieproces omvat zowel lokale evaluaties als een gezamenlijke evaluatie uitgevoerd door Guyana en Suriname. Zodra de evaluatie is voltooid, wordt de voorkeurscontractant ingeschakeld.

Terwijl zijn Guyanese ambtgenoot een datum voor de contract ondertekening noemt, heeft minister Nurmohamed daar met geen woord over gerept. Hij merkte op dat de brug tussen Suriname en GUyana onderdeel is van een "bredere ontwikkelingsvisie." Hij vervolgde: "De positieve spin-off effecten van het project zullen enorm zijn, namelijk werkgelegenheid, bevordering van de regionale handel en industrie, stimulans voor Surinaamse bedrijven en verder ontsluiting van de regio."

De Corentyne River Bridge zal worden gebouwd via een publiek-private samenwerking (PPS), volgens het DBFOM-model (Design-Build-Finance-Operate-Maintain). Volgens dit model is de succesvolle aannemer of joint venture verantwoordelijk voor het definitieve ontwerp, de constructie, de financiering, de exploitatie en het onderhoud van de brug.

In mei 2022 werd de adviesopdracht voor de haalbaarheidsstudie en gedetailleerde ontwerpen voor de constructie van een brug over de Corantijnrivier gegund aan WSP Caribbean voor US$ 2 miljoen. De opdracht omvatte diverse werkzaamheden zoals topografische beoordeling, hydraulische en hydrografische studies, analyse van de verkeersvraag, financiële en economische evaluatie, milieubeoordeling en het voorlopig ontwerp van de brug en wegen.

De brug zal ongeveer 1.100 meter lang zijn met 22 overspanningen van elk 50 meter. De onderconstructie zal op een manier worden ontworpen dat deze bestand is tegen een kleine aanvaring van het schip. De rijbaan zal naar verwachting ongeveer 10,05 meter overspannen, met twee rijstroken onder normale omstandigheden en drie rijstroken tijdens noodsituaties of gecontroleerde situaties. Daarnaast krijgt de brug nutsvoorzieningen in de kokerligger, onder andere met een inspectiepadbreedte van 260 meter. Volgens minister Nurmohamed zal de bouw van de brug ongeveer drie jaar duren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May