Alle ogen in Brazilië gericht op Michelle Bolsonaro
02 Jul, 06:43
foto
Michelle Bolsonaro spreekt, terwijl zij en haar man, de voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, een evnement van Partido Liberal Mulher bijwonen in de Wetgevende Vergadering van de deelstaat Sao Paulo, in Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)


De hoop van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro om het presidentschap in 2026 terug te winnen is misschien voorbij. Maar dat betekent niet dat er over drie jaar geen Bolsonaro meer meedingt.

Het Braziliaanse federale kiesgerechtshof (TSE) heeft vrijdag de politieke carrière van Bolsonaro bevroren en de rechtse nationalist tot 2030 uitgesloten van een openbaar ambt wegens het verspreiden van ongegronde beweringen over het stemsysteem van het land tijdens de verkiezingen van vorig jaar.

De uitspraak betekent een verwoestende tegenslag voor de 68-jarige carrièrepoliticus die tot voor kort de machtigste man van Brazilië was.

Maar het betekent misschien niet het einde voor de Bolsonaro-clan.

Tijdens een toespraak op donderdag kort na de landing in Rio de Janeiro, waar hij werd begroet met kreten van "crimineel" en "staatsgreeppleger", steunde Bolsonaro zijn vrouw Michelle voor 2026. "Natuurlijk zou ik een kandidatuur van Michelle steunen", zei hij.

In een Instagram-bericht kort na de TSE-uitspraak schreef Michelle: "'Onze droom leeft meer dan ooit'... Ik sta tot uw beschikking, mijn KAPITEIN."

Bolsonaro, die ook wordt geconfronteerd met een aantal criminele onderzoeken die hem in de gevangenis kunnen doen belanden, wordt door veel Brazilianen beschuldigd van het opwekken van een landelijke verkiezingsontkenningsbeweging na zijn verlies in de stemming van vorig jaar tegen president Luiz Inacio Lula da Silva.

Hij heeft eerder gesuggereerd dat hij, eenmaal "uit het spel", een politieke machtsleider zou kunnen worden. Maar veel van zijn ex-bondgenoten vestigen hun hoop voor 2026 al op nieuwere gezichten, zoals de gouverneur van São Paulo, Tarcisio Freitas, en de gouverneur van Minas Gerais, Romeu Zema.

Zijn beste kans om relevant te blijven ligt nu misschien bij zijn familie.

Michelle Bolsonaro is een politieke nieuwkomer, maar haar volkse houding en nadruk op traditionele waarden hebben haar fans gewonnen onder Braziliaanse arbeidersvrouwen. Haar profiel steeg tijdens de campagne van 2022, toen ze steeds zichtbaarder werd op Bolsonaro-evenementen terwijl hij moeite had om vrouwelijke kiezers aan te trekken. Ze sloot zich vorig jaar aan bij zijn conservatieve liberale partij en is nu hoofd van de vrouwenbeweging.

Ze sluit de mogelijkheid om zich kandidaat te stellen niet uit. "Ik zou, terwijl ik op dit pad ben, en mijn hart ernaar snakt, een wetgevende kandidaat kunnen worden", zei ze in mei.

Net als ongeveer een derde van de 200 miljoen inwoners van Brazilië is de 41-jarige Michelle een evangelische christen. Evangelisten waren grote voorstanders van Bolsonaro's conservatieve familiewaarden en blijven op hun hoede voor Lula.

William Douglas, een rechter van het evangelische federale hof van beroep die een van de namen was die werd genoemd voor Bolsonaro's keuze voor het Hooggerechtshof in 2021, zei dat Michelle sommige kiezers aansprak.

"Zeker, sommige evangelische vrouwen zullen zich met haar identificeren, maar ik denk dat ze meer succes zal hebben bij de kiezers van de voormalige president", zei hij.

En ze is niet de enige Bolsonaro met een kans op de topbaan van Brazilië. Twee van Bolsonaro's zonen uit een eerder huwelijk zijn federale wetgevers. Ze koesteren mogelijk hun eigen presidentiële ambities, hoewel geen van beiden een campagne heeft aangekondigd.

Senator Flavio Bolsonaro (42) was een belangrijke speler in de achterkamertjes in Brasilia tijdens de vier jaar dat zijn vader in functie was, en stelde bondgenoten aan in de hele federale bureaucratie. Maar hij blijft bevlekt door beschuldigingen van corruptie, die hij heeft ontkend, uit zijn tijd als wetgever van de deelstaat Rio.

Congreslid Eduardo Bolsonaro (38) speelde de rol van de buitenlandse afgezant van de familie Bolsonaro en verscheen op Amerikaanse vuurwapenshows en conservatieve politieke conferenties waar hij de schouders ophaalde met spraakmakende personen zoals Steve Bannon. Maar hij blijft een polariserende figuur, met marginale politieke opvattingen en beperkte steun.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May