Wrakstukken onderzeeër Titan aan land gebracht
29 Jun, 03:25
foto
Puin van de onderzeeër Titan, geborgen van de oceaanbodem nabij het wrak van de Titanic, wordt gelost vanaf het schip Horizon Arctic bij de pier van de Canadian Coast Guard in St. John's Newfoundland. (Foto: AP)


Een schip dat op zoek was naar de noodlottige onderzeeër Titan, is woensdag teruggekeerd in de haven van St. John's, Newfoundland, met puin van het vernietigde schip. De onder Canadese vlag varende Horizon Arctic had een op afstand bestuurbaar voertuig (ROV) aan boord dat de oceaanbodem afzocht niet ver van het wrak van de Titanic, ongeveer 700 kilometer ten zuiden van Newfoundland.

De eigenaren van de ROV, het in de VS gevestigde Pelagic Research Services, bevestigden dat het team met succes offshore-operaties heeft voltooid. Het bedrijf zei dat het zijn apparatuur van de Horizon Arctic verwijdert na "10 dagen de klok rond te hebben gewerkt".

Foto's vanaf de kade laten zien wat lijkt op verschillende delen van de onderzeeër die van het schip worden getild, inclusief de neuskegel met zijn kenmerkende ronde venster.

De Titan werd vernietigd in een catastrofale implosie tijdens zijn afdaling op 18 juni naar de locatie van de Titanic, bijna vier kilometer onder het zeeoppervlak, resulterend in de dood van alle vijf inzitten,den.

De Amerikaanse kustwacht verklaarde de mannen donderdag dood nadat de ROV het wrak van de Titan op ongeveer 500 meter van de boeg van het gezonken luxeschip had gezien.

Pelagic zei dat zijn teamleden geen informatie kunnen verstrekken over het lopende onderzoek onder leiding van de Amerikaanse kustwacht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May