Samenwerking Suriname-Frankrijk wordt hechter
29 Jun, 01:34
foto
Het streven is om de nieuwe veerboot 'Malani' uiterlijk eind dit jaar in te zetten voor de oversteek St. Laurent en Albina. (Foto: www.franceguyane.fr)


De buurlandenrelatie Suriname en Frankrijk verdiept zich. Vrijdag staat het partnerschap weer centraal tijdens het werkbezoek van Michèle Ramis, directeur America’s en Caribbean op het Franse ministerie van Buitenlandse aan Paramaribo. Het betreft reguliere consultatie tussen de landen, zegt Frankrijks ambassadeur Nicolas de Lacoste aan Starnieuws.

De samenwerking in het veld wordt steeds hechter en gezamenlijke uitdagingen worden zichtbaarder. Dit, en het stapsgewijs in werking treden van getekende overeenkomsten en wederzijdse werkbezoeken van ministers en defensietoppers, zijn onder meer reden dat de Franse ambassade in Paramaribo zich weer uitbreidt. Na de aanstelling van een permanente politieattaché eerder dit jaar, volgt in augustus die van een defensieattaché op de ambassade, geeft De Lacoste aan.

Het getekende 2006-politiesamenwerkingsverdrag, dat Paramaribo in 2017 ratificeerde, trad vorig jaar eindelijk in werking. Frankrijk kijkt reikhalzend uit om gezamenlijke patrouilles op te pakken; die kwamen door Covid ook stil te liggen. “Dit gaf de aanleiding om weer een permanente politieattaché op de ambassade te hebben. Er is veel werk aan de winkel.”
Beide attachés kunnen dan rechtstreeks ter plekke werken met hun Surinaamse partners om de uitdagingen in het grensgebied en op het Guyanaschild, het hoofd te bieden. Zoals de strijd tegen de illegale goudwinning met gebruik van kwik en de negatieve impacten hiervan. Naast de gezamenlijke patrouilles, trainingen, opleidingen en informatie-uitwisseling, komt Frankrijk weer in met materiële versterking. Zo volgt in juli een schenking aan het ministerie van Defensie.

Nieuwe veerboot
Op vrijdag 23 juni startte de constructie van de betonnen aanmeerfaciliteit te Albina. “Wij hopen eind dit jaar nieuwe veerboot ‘Malani’ te kunnen inzetten voor de oversteek tussen St. Laurant en Albina. Hiermee zal de connectiviteit toenemen.” De Fransen verwachten een stijging van het personen- en goederenverkeer; meer toerisme, handel en uitwisselingen. De brug tussen Suriname en Guyana zal zeker hierin bijdragen.

Malani, gebouwd voor transport van 200 personen, 20 personenauto’s of 4 vrachtauto’s, dobbert sinds februari 2022 aan de Franse kade, omdat het niet kan aanmeren te Albina. Daar is een aanmeerponton die met het getij meebeweegt en de ondergrond is instabiel. Voor de bouw van de nieuwe aanmeerfaciliteit komt de Europese Unie in met 4 miljoen euro, terwijl de Westelijke Gemeenten van Frans-Guyana (Communauté de Communes de l'ouest Guyanais) met 750.000 euro inspringt.

Het veerbootproject met prijskaartje 5 miljoen euro, bestaat vanaf 2010. Malani ligt sinds 2022 aan de ketting en De Lacosta is niet bekend met de hoogte van de kosten die hiermee gemoeid zijn evenals het verlies voor het niet-operationeel zijn. Het beheer van Malani zal net als bij de huidige veerboot Gabriella, in handen zijn van de Fransen.

Ratificatie maart-2021 verdragen
In maart 2021 gingen Paramaribo en Parijs twee overeenkomsten aan. Een ging over de wederzijdse juridische bijstand in strafzaken aan. Vorig jaar september volgde een paraafje onder de aanpassing in dit rechtshulpverdrag. En afgelopen 2 juni was de formele ondertekening hiervan door justitieminister Kenneth Amoksi en De Lacoste. Het addendum regelt de bescherming van persoonsgegevens conform de Europese wetgeving.

Beide landen moeten dit rechtshulpverdrag met addendum nu ratificeren, bevestigt de diplomaat. Volgende stap is een uitleveringsverdrag en de permanente politieattaché kan helpen om dit proces te versnellen.
Het tweede document betrof het nieuwe grensprotocol dat de oostelijke riviergrenslijn bepaalt vanaf de monding van de Marowijne rivier tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en de Marowini. Parijs heeft dit verdrag al geratificeerd en het wachten is op Suriname.

Er zijn jaren versleten aan onderhandelingen over de grenslijn. Voor De Lacoste is het dan ook niet duidelijk waarom Suriname het getekende document niet ratificeert. “Als we een overeenkomst over de grens hebben, kunnen wij verder nadenken over opties als een grenspas voor de burgers aan weerszijden van de grensrivier.” Het grensprotocol is een van de onderwerpen die volgende week op agenda staat voor de River Council-bespreking, waar de grenssamenwerking centraal staat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May