Column: Kinderziektes
29 Jun, 00:59
foto
Schema Gold Cup prelims
Foto: SVB


Bondscoach Aron Winter maakte reeds vroeg kenbaar dat plaatsing voor de 2023-editie van de Gold Cup, niet behoorde tot de doelstelling, maar slechts een van de indicatoren zou zijn op weg naar het uiteindelijke doel: plaatsing voor WK-2026. Echter heeft hij gedurende de voorbereiding op de prelim tegen Puerto Rico, hoge verwachtingen gecreeerd bij zowat het gehele voetbalminnende publiek van Suriname. In de vraaggesprekken met de bondscoach klonk er heel veel zelfvertrouwen door, hetgeen ook werd opgepakt en verder gevoed door delen van de pers. Uit de verschillende programma's leek het er zelf op dat Natio volgens sommige mediahuizen, geen kind zou hebben aan Puerto Rico. Het had er veel van dat de huid werd verkocht, voordat de beer geschoten was.
 
Kan de pers iets verweten worden? Helemaal niet! De betrokkenheid van de pers valt juist toe te juichen. Gaandeweg is de bondscoach afgeweken van de gereserveerde houding en heeft de indruk gewekt dat het varkentje even gewassen zou worden, waardoor plaatsing voor de Gold Cup slechts een kwestie van tijd zou zijn. De nieuwe dimensie die prematuur is toegekend aan Natio, heeft een hype gecreeerd, waardoor menigeen de realiteit uit het oog heeft verloren. Die realiteit is dat Natio een team in ontwikkeling is, waarbij het nog niet duidelijk is hoe de verschillende kwaliteiten zo goed mogelijk gecombineerd kunnen worden. De onbekendheid van het trainersduo met de regionale voetbalstijl, mag zeker ook niet uit het oog verloren worden.

Ik ben nog steeds de mening toegedaan dat dit project met beroepsvoetballers uit de diaspora kans van slagen heeft. Echter schort het nog aan de realiteitszin bij de supporters die al heel lang smakken naar succes. Natuurlijk is de marktwaarde van Natio met de komst van beroepsvoetballers waarvan enkele wel degelijk bepalend zijn bij hun club, gestegen. Voorts staat vast dat er muziek zit in de groep die zich heeft aangediend, echter moet er nog veel samengewerkt worden om daadwerkelijk een rol van betekenis te spelen wanneer het er op aankomt. Ik kan de belangrijkheid van oefenwedstrijden niet voldoende benadrukken. Uit oefenwedstrijden moet blijken wie tegen een bepaalde tegenstander kan worden opgesteld of welke samenstelling het effectiefst is. Voorts moet er ook de nodige aandacht besteed worden aan de afronding van de opgezette aanvallen, want daar schort het nogal aan.

De bondscoach en zijn assistent hebben een CV om 'u' tegen te zeggen, maar de ervaring is opgedaan in Europa, voornamelijk Nederland. Nu het te coachen team moet uitkomen  in de Concacaf-zone, is het wenselijk dat deze trainers zich buigen over een concept dat doeltreffend is in betreffende zone. Daarnaast is het wenselijk dat het trainingskamp liever in de tropen dan in Europa wordt opgeslagen, zodat de spelers een langere periode hebben om te wennen aan de niet te onderschatten weerstand: het klimaat.  Al heel gauw zag je hijgende spelers die tot het uiterste moesten gaan om hun opponent te kunnen bijbenen. Indien al deze kinderziektes met succes bestreden kunnen worden, heeft dit diaspora-project wel een kans van slagen als iedereen realistische verwachtingen heeft en geen wonderen verwacht van het team in wording dat nog een lange weg te bewandelen heeft.


Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May