Iran's Raisi stelt reeks deals in Latijns-Amerika veilig
17 Jun, 02:55
foto
De president van Venezuela, Nicolas Maduro, ontving de Iraanse president Ebrahim Raisi op 12 juni 2023 in Miraflores Palace in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Iraanse president Ebrahim Raisi is teruggekeerd van een rondreis door Latijns-Amerika, waar hij tientallen overeenkomsten tekende met drie bondgenoten die het verzet van Teheran tegen de westerse mogendheden delen. Het Iraanse staatshoofd, die werd vergezeld door zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Petroleum en Volksgezondheid, arriveerde vrijdag in Teheran na een vijfdaagse reis die hem naar Venezuela, Nicaragua en Cuba bracht.

Gedurende de reis bekritiseerde Raisi de Verenigde Staten en de economische sancties die zijn opgelegd aan Iran en zijn bondgenoten in Latijns-Amerika. "De betrekkingen tussen Iran en Venezuela zijn geen normale diplomatieke banden. Ze zijn strategisch", zei Raisi in Caracas, waar hij hartelijk werd ontvangen door president Nicolas Maduro.

"De naties van Iran en Venezuela hebben gedeelde vijanden, die niet willen dat we onafhankelijk leven", zei hij in verwijzing naar Washington.

De twee landen ondertekenden meer dan twee dozijn overeenkomsten.

Verschillende hadden betrekking op energie, waaronder deals voor de ontwikkeling van een olieplatform en een fabriek voor petrochemische producten, terwijl er ook overeenkomsten werden ondertekend over maritiem transport, landbouw, geneeskunde, informatietechnologie, verzekeringen en culturele banden.

Iran en Venezuela ondertekenden vorig jaar tijdens een bezoek van Maduro aan Teheran een 20-jarig samenwerkingsplan. De twee presidenten zeiden deze week dat hun nieuwe afspraken in lijn zijn met een betere uitvoering van het plan.

Raisi zei in Caracas dat het volume van de jaarlijkse bilaterale handel momenteel meer dan 3 miljard dollar bedraagt en dat de twee landen dit op middellange termijn kunnen verhogen tot 10 miljard dollar op weg naar een doel van 20 miljard dollar.

Maduro zei dat hij een buste wil plaatsen van Qassem Soleimani. De Iraanse generaal werd in januari 2020 vermoord bij een Amerikaanse drone-aanval in Irak. Maduro wil de buste van Soleimani plaatsen op de rustplaats van Simon Bolivar, een Venezolaanse militaire en politieke leider die twee eeuwen geleden delen van Latijns-Amerika naar onafhankelijkheid leidde van de Spaanse koloniale overheersing.

De thema's van het prijzen van Soleimani en het afgeven op Washington gingen door in Raisi's volgende bestemming, Managua.

Naast Raisi wijdde de Nicaraguaanse president Daniel Ortega enkele minuten van een toespraak aan Soleimani, waarna de twee leiders een minuut stilte in acht namen voor de generaal.

"We brengen samen met onze helden en martelaren hulde aan alle helden en martelaren van Iran, in het bijzonder aan generaal Qassem Soleimani, die werd vermoord door het Yankee-imperialisme toen hij vocht tegen het terrorisme", zei Ortega.

De Iraanse president hekelde de sancties die Washington heeft opgelegd aan Iran en Nicaragua na de ineenstorting van de nucleaire deal met Iran in 2015 en het harde optreden tegen de Nicaraguaanse oppositie.

"De VS wilde ons volk verlammen met bedreigingen en sancties, maar zijn daar niet in geslaagd", zei Raisi, die later ook de Nationale Assemblee van Nicaragua toesprak.

Volgens de Iraanse staatsmedia hebben de twee presidenten verschillende overeenkomsten ondertekend over economische en handelssamenwerking en de gezondheidssector.

Cubaanse president naar Teheran
Tijdens het laatste deel van zijn rondreis reisde de Iraanse president naar Havana. Hij werd verwelkomd door de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel, die beloofde de politieke betrokkenheid bij Teheran te versterken.

"Als de president van Iran naar ons land komt onder deze voorwaarden van sancties tegen de natie Cuba, versterkt dat ons geloof en vertrouwen in Iran", zei hij.

De Cubaanse president beloofde ook om dit jaar Teheran te bezoeken, waarbij hij zei dat er al een tijdje een reis in de maak was, maar die werd verhinderd door de Covid-19-pandemie en andere problemen.

De twee landen ondertekenden zes overeenkomsten, waaronder een stappenplan voor politieke samenwerking.

De Iraanse minister van Volksgezondheid, Bahram Einollahi, zei dat de tour resulteerde in "een van de grootste prestaties van de heilige vestiging van de Islamitische Republiek Iran in de gezondheidssector", aangezien Iran en alle drie de landen overeenkwamen om een gezamenlijke werkgroep voor gezondheidssamenwerking op te richten.

Hij zei dat Iran, dat zegt dat het bijna alle medicijnen produceert die het nodig heeft, medicijnen en medische apparatuur zal exporteren naar Venezuela en Nicaragua, terwijl het ook streeft naar het stimuleren van universitaire samenwerking met alle drie de landen.

In Havana ontmoetten Raisi en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amirabdollahian, ook voormalig president Raúl Castro.

Washington gaf geen direct commentaar op de reis van Raisi. De woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, herhaalde in plaats daarvan dat de VS zich zorgen maakt over het "destabiliserende gedrag" van Iran en stappen zal blijven ondernemen om dit te verminderen.

Maria Elvira Salazar, voorzitter van de subcommissie voor het westelijk halfrond in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vertelde Fox News dat de reis van Raisi aantoont dat het Latijns-Amerikaanse beleid van president Joe Biden mislukt is. Ze zei dat hij "de slechtste acteurs ter wereld ongestraft ons halfrond heeft laten binnendringen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May