Raghoebarsing heeft vertrouwen in schuldherschikking China
13 Jun, 03:56
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. (Foto: CDS)


Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning heeft er alle vertrouwen in dat de schuldherschikking met Volksrepubliek China ook in orde komt. De regering is afgelopen week met India een herschikking van US$ 39 miljoen schuld overeengekomen. Het bedrag dat aan China terugbetaald moet worden, is met US$ 537 miljoen, stukken groter. Deze schuld is de enige grote die nog openstaat.

De Surinaamse regering heeft intussen een ondersteunende brief van China ontvangen. “Hoewel het nog niet het commitment is dat we graag zouden willen hebben, denk ik dat China met ons mee gaat denken om deze kwestie opgelost te krijgen”, laat Raghoebarsing via de Communicatiedienst Suriname optekenen. Hij noemt het Aziatische land een goede partner en zegt dat het overeenkomen van een herschikking ook meer uitzicht geeft op zaken doen met China.

Naast de onderhandelingen met buitenlandse crediteuren wordt er ook gesproken met de binnenlandse schuldeisers. Minister Raghoebarsing zegt dat er heel wat schulden zijn, die in het verleden niet voldeden aan de definitie van staatsschuld, maar wel terugbetaald moeten worden. Het gaat ook om kredieten die teruggaan van 2019 tot zelfs 2001. Hierin zit onder meer de SRD 350 miljoen aan brandstofsubsidie, achterstallige schulden aan leveranciers en aannemers. Voor 2023 is er tot op heden SRD 700 miljoen aan achterstallige schulden betaald, hier bovenop komt voor de rest van het jaar nog een bedrag van SRD 1 miljard aan aflossingen.

Hoewel Suriname in het verleden met schuldeisers om de tafel heeft gezeten, zijn de huidige onderhandelingen om tot herschikking van schulden te komen, een unicum. Malty Dwarkasing, Administrateur Generaal van het Bureau voor de Staatsschuld, zegt dat er weleens grote achterstanden in buitenlandse schulden zijn geweest, maar het betrof slechts bilaterale schulden. Zo waren er achterstanden bij Brazilië, de VS, Spanje en Japan. Onderhandelen met bilaterale crediteuren in het verleden vergde minder inspanning. “We hadden geen adviseur nodig, we konden het zelfstandig doen”, stelt Dwarkasing.

Het verschil is nu dat Suriname ook met private internationale crediteuren – de zogenoemde bondholders - moet onderhandelen, wat de situatie extra moeilijk maakt. Minister Raghoebarsing benadrukt dat Suriname belangen heeft, namelijk het beschermen van land en volk, maar hij wijst erop dat de bondholders ook belangen hebben. “Wij dienen het belang van land en volk, zij dienen het belang van hun kapitalen. Ergens moet je elkaar vinden.” Zowel hij als Dwarkasing wijst dan ook op de successen die Suriname boekt in de schuldonderhandelingen. De schuldherschikking met de Oppenheimer bondholders is bijvoorbeeld de eerste in de wereld die in drie jaar tijd is gelukt.

Dwarkasing spreekt van een enorme schuld, die momenteel is gegroeid naar US$ 880 miljoen, dit is inclusief achterstanden van interestbetalingen, penalty interest die daarop zijn gekomen. De economische recessie en onstabiliteit in de wereld, maakt volgens de functionaris de situatie extra moeilijk. In De Nationale Assemblee zijn er indringende vragen gesteld over de schuldherschikking met Oppenheimer. Deze kwestie komt vanmiddag aan de orde tijdens de openbare vergadering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May