Suriname na 23 jaar lid van Ecosoc
12 Jun, 09:18
foto
Ambassadeur Sunil Sitaldin brengt zijn stem uit. Hij is Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN.


Na 23 jaar heeft Suriname zich met succes weer kandidaat gesteld voor lidmaatschap van de Economische en Sociale Raad (Ecosoc). Suriname is met overweldigende meerderheid gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarbij ondersteuning verkregen is van alle 189 uitgebrachte stemmen. Het lidmaatschap is voor de periode 1 januari 2024 tot en met 31 december 2026. De Raad bestaat uit 54 leden en de Permanente Vertegenwoordiger van Suriname bij de VN in New York. Ambassadeur Sunil Sitaldin, zal invulling geven aan het lidmaatschap.

De Ecosoc is een van de zes hoofdorganen van de Verenigde Naties en is als cruciaal orgaan belast met het bevorderen van de drie dimensies van duurzame ontwikkeling, te weten: de economische, sociale en milieu dimensie. Het is een belangrijk platform voor het realiseren van internationaal overeengekomen doelen alsook verantwoordelijk voor de follow-up van VN-conferenties en summits. Hierbij kan genoemd worden de uitvoering van de 2030 Sustainable Development Goals (SDGs).  

Jaarlijks organiseert de Ecosoc ook een ministeriële vergadering om belangrijke economische, sociale en milieukwesties te kunnen bespreken. In de marge van deze vergadering kunnen lidlanden van de VN ook de uitvoering van de SDGs in hun respectievelijke landen presenteren. Suriname heeft in 2022 voor de eerste keer zijn Voluntary National Review gepresenteerd, meldt Bibis.

De Ecosoc voert haar werkzaamheden uit middels een netwerk van wereldwijde regionale en functionele commissies. Het is het enige orgaan van de VN dat op basis van het VN-Handvest, de mogelijkheid heeft niet-gouvernementele organisaties te consulteren over zaken welke vallen binnen haar mandaat.

Als lid van de Ecosoc zal Suriname actief participeren in de discussies en een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de doelen van de Raad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May