China spioneert al jaren vanuit Cuba
11 Jun, 14:45
foto
Een zicht op de Amerikaanse ambassade naast het anti-imperialistische podium in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


China heeft al jaren een inlichtingeneenheid in Cuba en heeft deze in 2019 geüpgraded als onderdeel van een wereldwijde inspanning van Beijing om zijn capaciteiten voor het verzamelen van inlichtingen te vergroten, aldus een hoge functionaris van het Amerikaanse Witte Huis.

De verklaring op zaterdag kwam dagen nadat The Wall Street Journal (WSJ) meldde dat China een geheime deal met Cuba had bereikt om een elektronische afluisterfaciliteit op te zetten op het eiland, ongeveer 160 km van de deelstaat Florida in het zuiden van de Verenigde Staten.

De WSJ meldde dat China van plan was miljarden dollars te betalen als onderdeel van de onderhandelingen aan Cuba dat kampt met een financiele crisis.

De regeringen van de VS en Cuba hebben grote twijfels geuit over het rapport.

De functionaris van het Witte Huis, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei dat de karakterisering van de WSJ "niet overeenstemt met ons begrip", maar specificeerde niet hoe het rapport fout was, noch ging hij in detail in op de vraag of er pogingen van China waren om een nieuwe afluisterfaciliteit te bouwen in Cuba.

De functionaris zei dat de kwestie dateerde van vóór de regering van de Amerikaanse president Joe Biden, evenals de inspanningen van Beijing om zijn infrastructuur voor het verzamelen van inlichtingen wereldwijd te versterken.

"Dit is een voortdurend probleem en geen nieuwe ontwikkeling", zei de functionaris. "De Volksrepubliek China voerde in 2019 een upgrade uit van haar faciliteiten voor het verzamelen van inlichtingen in Cuba. Dit is goed gedocumenteerd in het inlichtingendossier.”

Gevraagd om commentaar wees een functionaris van de Chinese ambassade in Washington DC op de verklaring van vrijdag van een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken die de VS ervan beschuldigde "geruchten en laster te verspreiden" door te praten over een Cubaans spionagestation en "het machtigste hackerimperium" te zijn in de wereld".

De Cubaanse regering hekelde ondertussen de nieuwste ontwikkeling.

"De lasterlijke speculatie gaat door, duidelijk gepromoot door bepaalde mediakanalen om schade en alarm te veroorzaken, zonder minimale communicatiepatronen te volgen en zonder gegevens of bewijs te verstrekken om te ondersteunen wat ze verspreiden", zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernandez de Cossio op Twitter.

Cassio heeft het rapport van de WSJ eerder beschreven als een verzinsel van de VS, bedoeld om het decennia-oude economische embargo van Washington tegen het eiland te rechtvaardigen. Hij zei dat Cuba elke buitenlandse militaire aanwezigheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied afwijst.

De aandacht voor vermeende Chinese spionage vanuit Cuba komt nu Washington en Beijing voorzichtige stappen ondernemen om de spanningen te verminderen die opliepen nadat een vermoedelijke Chinese spionageballon op grote hoogte het Amerikaanse vasteland overstak voordat het leger van het land hem in februari voor de oostkust neerschoot.

Dat omvat een reis naar China waarvan Amerikaanse functionarissen zeggen dat staatssecretaris Antony Blinken van plan is voor 18 juni. De topdiplomaat van Washington had het bezoek eerder geschrapt vanwege het incident met de spionageballon.

De ambtenaar van de Biden-regering zei dat ondanks het feit dat de regering van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op de hoogte was van de inspanningen van de Chinezen in Cuba en enkele pogingen deed om de uitdaging aan te gaan, "we niet genoeg vooruitgang boekten en een directere aanpak nodig hadden".

De functionaris zei dat Amerikaanse diplomaten regeringen hadden ingeschakeld die overwogen om Chinese bases te hosten en informatie met hen hadden uitgewisseld.

"Onze experts zijn van mening dat onze diplomatieke inspanningen Beijing hebben vertraagd", zei de functionaris. "We denken dat de Volksrepubliek China niet helemaal is waar ze hadden gehoopt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May