Amerikaanse vp: Geld en ambassades voor Caribisch gebied
08 Jun, 12:43
foto
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris spreekt tijdens een ontmoeting met leiders van Caribische landen, als onderdeel van de negende top van Amerika in 2022 in Los Angeles, Californië, VS. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal meer dan US$ 100 miljoen aan nieuwe hulp voor het Caribisch gebied aankondigen wanneer ze vandaag de Bahama's bezoekt. Ze zal ook de oprichting van twee Amerikaanse ambassades bekendmaken. In de Bahama's zijn Caricom-leiders bijeen voor de Staatshoofdenvergadering van de regionale groep. President Chan Santokhi is er ook bij.

Meer dan US$ 50 miljoen zal worden besteed aan humanitaire hulp voor Haïti, zei een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

Harris, de hoogste Amerikaanse functionaris die de Bahama's heeft bezocht sinds de onafhankelijkheid in 1973, en de premier van de Bahama's, Philip Davis, zullen Caribische leiders ontvangen in Nassau.

Ze zullen onderwerpen bespreken als veiligheid en vuurwapenhandel naar de regio en de inspanningen van de VS en het Caribisch gebied om te reageren op klimaatverandering.

De functionaris zei dat de ambassades in het oostelijke Caribisch gebied zouden zijn, maar maakte geen specifieke locaties bekend.

De hulp voor Haïti zal in totaal US$ 53,7 miljoen bedragen en zal worden uitbetaald via het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID), dat zich zal concentreren op voedsel- en gezondheidshulp naarmate een bendegerelateerde humanitaire crisis zich blijft ontvouwen.

De premier van Haïti, Ariel Henry, zal vandaag een van de leiders van het regionale blok van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn die Harris ontmoeten.

Een hoge regeringsfunctionaris zei dat de VS zijn steun voor de Haïtiaanse Nationale Politie opvoert en benadrukte de steun van Washington voor een internationale veiligheidsmacht in Haïti.

"We blijven duidelijk maken dat we geloven dat de veiligheid en de humanitaire situatie in Haïti verslechtert en dat de situatie ter plaatse niet zal verbeteren zonder gewapende veiligheidshulp van internationale partners", aldus de functionaris.

Discussies over een militaire macht zijn aan de gang, voegde ze eraan toe, hoewel elke beslissing in overleg met de regering van Haïti en de Verenigde Naties zou worden genomen.

Noch de VS, noch andere grote mogendheden zijn opgevoerd om zo'n troepenmacht te leiden, waar de regering van Henry afgelopen oktober dringend om had verzocht bij de internationale gemeenschap.

Harris zal vandaag ook een nieuwe functie aankondigen bij het ministerie van Justitie om de handel in vuurwapens naar het Caribisch gebied te vervolgen, die zal worden bekleed door een ervaren aanklager van het departement.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May