India: Vijf dagen na treinramp 83 lichamen nog ongeïdentificeerd
07 Jun, 06:49
foto
In de oostelijke Indiase deelstaat Odisha houdt Jenima Mondal houdt een foto van haar zoon Mamjur Ali Mondal vast nadat hij zijn lichaam uit het mortuarium ontving. De zoon is omgekomen bij een meervoudige treinbotsing in Balasore. (Foto: Reuters)


De Indiase autoriteiten hebben dinsdag een dringend beroep gedaan op families om te helpen bij de identificatie van 83 niet-opgeëiste lichamen die in ziekenhuizen en mortuaria worden bewaard nadat het dodental bij het dodelijkste treinongeluk in het land in meer dan twee decennia was gestegen tot 288.

Het noodlot sloeg vrijdag toe, toen een passagierstrein een stilstaande goederentrein raakte, van de rails sprong en een andere passagierstrein raakte die in de tegenovergestelde richting passeerde nabij het district Balasore in de oostelijke deelstaat Odisha.

Bijay Kumar Mohapatra, gezondheidsdirecteur van Odisha, vertelde Reuters dat de autoriteiten ijscontainers probeerden te vinden om de niet-opgeëiste lichamen te helpen bewaren.

"Tenzij ze worden geïdentificeerd, kan er geen autopsie worden uitgevoerd", zei Mohapatra, die uitlegde dat volgens de Odisha-staatsvoorschriften geen autopsie kan worden uitgevoerd op een niet-opgeëist lichaam totdat 96 uur zijn verstreken.

De deelstaatregering herzag het dodental van 275 eerder naar 288 en zei dat 205 dode lichamen zijn geïdentificeerd en overgedragen. De overige 83 zullen behouden blijven, zei Odisha Chief Secretary Pradeep Jena.

In het grootste ziekenhuis van de deelstaat Bhubaneswar, het All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), vertoonden grote televisieschermen foto's van de doden om wanhopige families te helpen die ziekenhuizen en mortuaria afspeuren naar vrienden en familieleden.

Er werd een gedetailleerde lijst gemaakt met onderscheidende kenmerken voor elk lichaam, maar familieleden konden eerst foto's bekijken, hoe gruwelijk ook, om vermiste dierbaren te identificeren, vertelde een hoge politiefunctionaris aan Reuters.

De treinen hadden passagiers uit verschillende staten en ambtenaren uit zeven staten waren in Balasore om mensen te helpen de lichamen op te eisen en de doden naar huis te brengen, voegde de politiefunctionaris eraan toe.

Vermiste lichamen

Voor sommige gezinnen bleek echter alle hulp ontoereikend.

Niranjan Patra was geschokt toen de autoriteiten hem vertelden dat het lichaam van zijn tante, Manju Mani Patra, die met de Coromandel Express had gereisd, aan iemand anders leek te zijn overgedragen. Patra zei dat zijn familie haar identificeerde via de foto's van de overledene die door de overheid waren vrijgegeven, maar dat ze haar lichaam niet konden vinden in een van de ziekenhuizen in Bhubaneswar.

"We willen geen vergoeding, we willen haar laatste rituelen uitvoeren. Niemand kan ons vertellen waar haar lichaam is", zei Patra bij de helpdesk op het treinstation van Balasore.

Een verlaten Parbati Hembrum, uit het district Hooghly in West-Bengalen, stond ook bij de helpdesk op zoek naar informatie over haar zoon Gopal.

De 20-jarige had met drie anderen uit hun dorp in de Coromandel Express gereisd, maar terwijl de andere drie naar huis terugkeerden, heeft Gopal dat niet gedaan.

Tarapada Tudu, die naast zijn familielid Hembrum staat, zei dat Gopal na het ongeval in het Balasore-ziekenhuis was opgenomen, maar toen ze hem daar zochten, zei het ziekenhuis dat hij dezelfde dag werd vrijgelaten nadat hij was behandeld voor lichte verwondingen.

Maar vervuld van angst over het gebrek aan contact met Gopal, zei Tudu dat hij en Hembrum naar Bhubaneswar zullen reizen om hem tussen de doden te zoeken.

Er waren ook incidenten van dubbele claims voor dode lichamen.

"In die gevallen gaan we voor DNA-monsters en -matching. We hebben al DNA van de dode lichamen bewaard", zei hoge politiefunctionaris Prateek Singh tegen verslaggevers.

Een team van het federale Centraal Bureau voor Onderzoek bereikte dinsdag de locatie om een onderzoek naar de oorzaak van de ramp te starten. Maandag startte een apart onderzoek door de veiligheidscommissie van het spoor.

Een signaalstoring was de waarschijnlijke oorzaak van de ramp, volgens voorlopige bevindingen, die aangaven dat de Coromandel Express, die vanuit Kolkata in zuidelijke richting naar Chennai reed, van de hoofdlijn afreed en een lusbaan opreed - een zijspoor dat wordt gebruikt om treinen te parkeren - op 128 km / u, botsend tegen de stilstaande goederentrein.

Die crash zorgde ervoor dat de motor en de eerste vier of vijf rijtuigen van de Coromandel Express over de rails sprongen, omvielen en de laatste twee rijtuigen van de Yeshwantpur-Howrah-trein die met 126 km / u op het tweede hoofdspoor in de tegenovergestelde richting reden, raakten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May