President roemt rol verzetsstrijders
06 Jun, 03:23
foto
De drie verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo. Het monument is maandag onthuld en staat nabij Fort Zeelandia. (Foto: René Gompers0


De verzetsstrijders Mathoora, Ramjanee en Rajgaroo zijn vereeuwigd. Het monument is tijdens de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie onthuld door president Chan Santokhi. Het monument staat nabij Fort Zeelandia naast het gebouw van de Staatsraad. Santokhi roemde de verzetsstrijders, die een belangrijke rol hebben gespeeld.

Mathoora noemde Santokhi de dapperste verzetsstrijder onder de tot koelie gemaakten in Suriname. Ramjanee was een sociaal persoon, die zich ernstig stoorde aan de dehumanisering van de tot koelie gemaakten door de planters en de koloniale autoriteiten in Suriname. Hij was volgens het staatshoofd de belangrijke strateeg en verzetsstrijder en verzette zich tegen de onrechtvaardige behandeling, uitbuiting en marteling van de tot koelie gemaakten op de plantages. Jumpa Rajgaroo nam actief deel aan de grote opstand op plantage Zorg en Hoop, op 24 september 1884, om de levens van de tot koelie gemaakten te verbeteren.

“Het komt in het kort erop neer dat deze strijders niet bang waren om op te komen voor hun lotgenoten. Ze kwamen op voor betere leef- en werkomstandigheden op de verschillende plantages. Ze hebben straffen gehad, maar zijn desondanks doorgegaan en hebben succesvol enkele opstanden geleid. Daarom moeten we hun vandaag en altijd eren voor alle offers, die zij voor ons gebracht hebben. En wij als regering gaan door met het brengen van offers, maar nu voor de totale Surinaamse samenleving.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May