NDP: Eerbetoon bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie
05 Jun, 14:42
foto


Suriname herdenkt en viert vandaag het gegeven dat 150 jaar geleden Hindoestaanse contract arbeiders, met het schip 'Lala Rookh', voet aan wal zetten in de kolonie Suriname. Vanaf dat moment is voor de geschiedenis en het heden een markante historische ontwikkeling van start gegaan. Vermeldenswaard is dat bij hun aankomst de trans-Atlantische slavernij pas was afgeschaft. De contractanten werden gelijk geconfronteerd met de andere bevolkingsgroepen die reeds hier waren.Een samenleving met verschillende etnische bevolkingsgroepen, waarbij van meet af aan het nooit de bedoeling was van de kolonisator om die samen te brengen, samen te onderwijzen, laat staan samen te smeden tot één volk.

Het Hindoestaans cultureel erfgoed is een belangrijke inspiratiebron voor iedere Surinamer. De aanwezigheid van Hindostanen in ons land heeft bijgedragen tot de verdere economische ontwikkeling van Suriname.
Samen met de oorspronkelijke bewoners, de inheemsen, de nazaten uit India, Afrika, Indonesië, China en overige bevolkingsgroepen,  is Suriname een meltpot van etnisch-culturele rijkdom, die vorm geeft aan onze evoluerende natie.

Suriname is nog niet waar het zijn moet. Om onze harmonieuze samenleving te versterken moet de eenheidsgedachte verder worden uitgebouwd. Hindoestanen in Suriname delen evenals andere etnische groepen de bewogen geschiedenis van het land. Helaas heeft de huidige regering een pad weten te bewandelen waarbij het beleidsresultaat een sociaaleconomische malaise is met een hoge koers en hoge prijzen voor brandstof en eerste levensbehoeften, een in elkaar gevallen gezondheidszorg te samen met vele corruptie en andere financiële schandalen, maar het meest zorgwekkende te noemen is de toename van etnische onverdraagzaamheid en rassen sentimenten.

Voorts heeft dit zeer volksonvriendelijk beleid ook als gevolg gehad de aantasting van de democratie en de rechtsstaat, mensenrechten schendingen, onderdrukking van het volk, inperking van vrije meningsuiting, kortom het recht van spreken en protesteren is zwaar onder druk komen te staan.

Nu is er meer dan ooit verandering nodig en moet het doel nimmer uit het oog verloren worden. Wij behoren gemeenschappelijk te werken aan de ontwikkeling van land en volk, want de voorouders van alle in Suriname aanwezige bevolkingsgroepen hebben bijgedragen aan het huidige Suriname.

Laten we de eenheid bewaren en bewaken, hoe wij hier ook samen kwamen!

De Nationale Democratische Partij wenst alle Surinamers een bezinningsvolle dag toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May