Jagdeo: Ali vroeg tussenkomst Lula bij besluit Petrobras
03 Jun, 13:43
foto
De presidenten van Guyana, Mohamed Irfaan Ali, en van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, ontmoetten elkaar onlangs op de top van Zuid-Amerikaanse leiders in Itamaraty Palace, het hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië.


Petrobras, de staatsolieproducent van Brazilië, heeft volgens de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo besloten niet deel te nemen aan de lopende offshore vergunningsronde in Guyana. Jagdeo deed zijn uitspraken tegenover verslaggevers en vertelde dat hij een ontmoeting had gehad met functionarissen van Petrobras in New York, terwijl hij de CERAWeek van S&P Global in maart bijwoonde.

Het bedrijf onthulde zijn alternatieve plan.

"Ze hebben een indrukwekkend programma om net ten oosten van Frans-Guyana, op hun grondgebied, te verkennen," zei Jagdeo.

Volgens het Noorse Rystad Energy wil Petrobras zijn exploratie-inspanningen later dit decennium richten op het potentieel van de equatoriale marge, in de hoop het ongekende succes bij het Stabroek-blok in Guyana te evenaren. De bekkens die de staatsontdekkingsreiziger van Brazilië naar verwachting zal aandoen, zijn Foz do Amazonas, Para-Maranhão, Barreirinhas, Ceará en Potiguar.

Jagdeo zei dat Petrobras gelooft dat de geologie van de regio aangeeft dat het succes van Exxon in de olierijke wateren van Guyana kan worden herhaald.

Petrobras had, samen met Chevron en Shell, eerder aangegeven geïnteresseerd te zijn in deelname aan de licentieronde, volgens een bericht van Reuters. Jagdeo erkende het belang van Petrobras in de energiesector en zei dat de president van Guyana, Mohamed Irfaan Ali, proactieve stappen heeft ondernomen om de situatie aan te pakken.

Ali is onlangs teruggekeerd naar Guyana van een bezoek aan Brazilië, waar hij een ontmoeting had met president Luiz Inacio Lula da Silva. Jagdeo zei dat Ali persoonlijk gesprekken heeft gevoerd met president Lula van Brazilië om mogelijke wegen te verkennen voor de betrokkenheid van Petrobras op de Guyana-markt. Jagdeo zei dat er in dit opzicht een gunstige beweging lijkt te zijn.

De aanwezigheid van het Braziliaanse bedrijf op de Guyanese markt kan volgens Jagdeo aanzienlijke voordelen opleveren. "We geloven dat Petrobras een grote speler is en we zouden ze ook graag in onze markt willen hebben. We kunnen veel profiteren van de training en expertise en al het andere van Petrobras."

Guyana's licentieronde van 14 blokken (11 ondiep water en drie diep water) is aan de gang.

De regering is van plan de inzendingen op 15 juli af te ronden en de biedingen aan het einde van het derde kwartaal te sluiten. De regering heeft haar definitieve modelcontracten echter nog niet vrijgegeven en zal naar verwachting ook wijzigingen doorvoeren in de Petroleum (exploratie en productie) wet vóór de sluitingsdatum voor het indienen van biedingen.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May